Četvrtak 05.09.2013.
19:46
Beta, Vestionline

Vojske Srbije i Hrvatske: Mi njih serdarima, oni nas vojvodama

Prvi ratnih Hrvatske Drago Lovrić (levo) i prvi ratnik Srbije Ljubiša Diković
 

Ali, to je politika, mrtvi su pokopani (mada ne svi, jer se na zna sudbina svih nesrećnika), proterani i dalje žive u Srbiji, Hrvati, u suštini, nisu ustaše i ne ruše table sa ćiriličnim natpisima i ne ispisuju fašističke parole na srpskim svetinjama u njihovoj zemlji - došlo je vreme da sledimo demokratske zapadne tekovine i da se pravimo gospoda i pričamo kao da se ništa nije desilo.


"Kao članica NATO-a i Evropske unije, Hrvatska snažno podupire evroatlantske integracije Srbije i mi smo spremni da podelimo sva naša znanja i iskustva koja smo stekli", istakao je Lovrić koji je danas stigao u dovodnevnu posetu Beogradu.

Pročitajte još:

* Srpska i hrvatska vojska razmenjuju iskustva

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković ocenio je da je vojna saradnja dve zemlje dobra, ali da ima prostora da se unapređuje.


"Razgovaraćemo o unapređivanju vojne saradnje posebno u oblastima vojno-ekonomske saradnje, obuke, usavršavanja i vojno-obrazovne saradnje. Nadam se da će ovakva vojna saradnja i razumevanje koje postoji doprineti rešavanju svih spornih pitanja", rekao je general Diković.


Dodao je da cilj saradnje Srbije i Hrvatske da se poboljša i očuva bezbednost u regionu.


General-pukovnik Lovrić podsetio je da su ove godine vojske Srbije i Hrvatske imale 15 zajedničkih aktivnosti od kojih je i vežba pod nazivom "Trenutni odgovor", koja će prema njegovim rečima biti organizovana i u naredne tri godine u saradnji sa Slovenijom.


"Predani smo dobrosusedskoj saradnji. Smatramo da dve vojske mogu da obezbede mir i stabilnost u regionu, ali i da ćemo moći da oprobamo sposobnosti u mirovnim operacijama širom sveta", rekao je Lovrić.


Srbija: Hvala Hrvatskoj

Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić i načelnik hrvatskog generalštaba Drago Lovrić saglasili su se u četvrtak u Beogradu da postoji "intenzivni obostrani interes" za unapređenje vojne saradnje Srbije i Hrvatske u narednom periodu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Rodić je izrazio zahvalnost Hrvatskoj zbog podrške Srbiji na putu ka EU i dodao da je ulazak Hrvatske u EU podsticaj za evropsku perspektivu celog regiona.


"Ministarstvo odbrane Srbije zainteresovano je za uspostavljanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa i unapređenje vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje, uz brižljivo razmatranje mogućnosti zajedničkog angažovanja u multinacionalnim snagama, uspostavljanje vojnoekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima", naglasio je ministar Rodić.

2024 © - Vesti online