Četvrtak 05.09.2013.
19:13
Beta

EU hvali odnose Beograda i Prištine

Sprema se nova runda dijaloga: Dačić, Ešton i Tači u Briselu
 

To su agenciji Beta preneli upućeni zvaničnici u Evropskoj komisiji koji su istakli da "nesumnjiv napredak" u sveukupnoj primeni sporazuma Beograd-Priština predstavlja odluka o nazivu na listićima za novembarske opštinske izbore i predaja izbornih lista kosovskih Srba, što bi trebalo da jamči za njihovo mnogobrojno učešće na tim izborima.

Uz pripreme za izbore, na novoj rundi dijaloga Dačić-Ešton-Tači biće razmenjena mišljenja i o rešenjima za telekomunikacije i posebno energiju.

Posle poslednjeg sastanka u Briselu 27. avgusta i Dačić i Tači su izjavili da su rešenja za telekomunikacije, mobilnu i fiksnu telefoniju na dohvat ruke, ali su naveli da oko eletroenegije i dalje postoje razlike u stavovima i prepreke, jer je to i poliičko i imovinsko pitanje, kako je predočio srpski premijer.

Tači je sad, uoči nedeljnog sastanka, izjavio da veruje da će za telekomunikacije i energetiku biti nađena konačna rešenja. Visoka predstavnica EU će u nedelju u Brisel doputovati direktno iz litvanske prestonice Viljnusa s nezvaničnog "Gimnih" susreta šefova diplomatije evropske dvadesetosmorice.

Razgovori bi trebalo da počnu oko pet popodne odvojenim susretima Ketrin Ešton s Dačićem i Tačijem, a potom će oni zajedno razgovarati na "radnoj večeri", rekli su Beti izvori EU.

2024 © - Vesti online