Četvrtak 05.09.2013.
17:37
Beta

Putin dočekao Obamu, smešak i rukovanje

Smešak i srdačnost za fotoreportere: Vladimir Putin i Barak Obama
 

Nakon rukovanja, dvojica lidera su razmenili par rečenica pre nego što je Obama užurbano ušao u zgradu u kojoj će biti održan samit G20. Američki predsednik nastojaće da pridobije što veću podršku zemalja G20 za vojnu intervenciju u Siriji zbog navodne upotrebe hemijskog oružja protiv civila.

Rusija, domaćin samita G20, podržava režim sirijskog predsednika Bašara al Asada od početka konflikta 2011. i odbacuje vojnu intervenciju koju želi Obama. Putin je danas ocenio da će udari predstavljati "agresiju" ako budu sprovedeni "izvan okvira UN".

Francuski predsednik Fransoa Oland, saveznik američkog predsednika u nameri da krene u vojnu intervenciju u Siriji, izjavio je u Sankt Peterburgu da očekuje "politički napredak" po pitanju Sirije.

Napominjući da treba sve uraditi kako bi se postiglo političko rešenje, Oland je ipak rekao da "već postoji širok konsenzus na evropskom planu da se kaže da je hemijski napad neprihvatljiv" iako "Evropljani žele garancije" da je za taj napad odgovoran sirijski režim.

2024 © - Vesti online