Četvrtak 05.09.2013.
17:07
Beta

Srbija i BiH potpisali sporazum o izručenju

Bariša Čolak i Nikola Selaković
 

"Potpisivanjem ovog sporazuma zaokružili smo sve vidove pravne saradnje Srbije i BiH. To je jedna od najintezivnijih i najkvalitetnijih saradnji koju Srbija ima sa nekom drugom zemljom," ocenio je Selaković posle potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije.

Selaković je istakao da ugovor predviđa mogućnost izručenja ne samo stranih, već i sopstvenih državljana za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije i pranje novca, kao i za teška krivična dela za koja je propisana kazna zatvora od pet godina.

Dva ministra složila su se da su Srbija i BiH do sada potpisale puno sporazuma, ali da u budućnosti treba omogućiti i da se oni primenjuju.

"Ovaj sporazum znači nedvosmislenu opredeljenost da nastavimo sa borbom protiv organizovanog kriminala i verujte ovaj sporazum će biti primenjen u slovo, kako je i napisan", rekao je Čolak.

On je naglasio da saradnja dve zemlje "može i mora da bude bolja", a da su ratni zločini pitanje koje opterećuje odnose dve države koja mora da bude rešeno kako ne bi postalo problem pri evropskim integracijama. Sporazum o izručenju se ne neće primenjivati na krivična dela ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti.

U Ministarstvu prave napominju i da je veoma značajno to, što će sporazum omogućiti da osuđenik može da nastavi da izdržava kaznu u svojoj državi, umesto da bude izručen drugoj državi ugovornici.

Delegacije Srbije i BiH su u maju 2012. godine usaglasile i parafirale tekst Ugovora o izručenju. Srbija je do sada sporazum o izručenju potpisala i sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom.

2024 © - Vesti online