Četvrtak 05.09.2013.
17:21
RTS

Ministar Tasovac: Kultura ne bira strane

"Kad zataji sistemska podrška kulturi, cveta njen surogat u vidu industrije zabave, mode, stila, lažnih kodeksa i kratkoročnih spektakala, čiji cilj i jeste dominacija nad kulturom"
 

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je da se zalaže za sistemsku podršku kulturi, kao i da je za ostvarenje njegovih ambicija potrebna podrška i vladajućih ljudi i široke javnosti.
 

Pojedini mediji su konstatovali da je novi ministar odlučan u nameri da srpsku kulturu pomeri s mrtve tačke i povede je prema vrhu, kao što je to učinio s Beogradskom filharmonijom.

"Kultura ne bira strane, ona je obostrana", kaže Tasovac povodom pitanja zbog čega je prihvatio da bude ministar u Vladi koju predvode lideri SPS i SNS - Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

Tasovac još ne želi da govori o svojim konkretnim potezima u resoru kulture, ni o tome šta će preduzeti da zavede red u medijskoj sferi.

"Iako uvek može da se računa na pobuđivanje autoimunog sistema u kulturi, pravilna strategija kulturi olakšava put u pronalaženju sopstvene moći i snage.

NUNS: Tasovac može da računa na nas

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo je izbor Ivana Tasovca za ministra kulture i informisanja i navelo da očekuje da će se ubrzati proces medijskih reformi, koji kasni. Posledice takvog stanja je sve češća kršenja Etičkog kodeksa, tabloidizacija medijske scene, povećan pritisak i ogoljena instrumentalizacija sredstava javnog informisanja i sve teži položaj novinara koji su slabo plaćeni, uplašeni i pod velikim pritiskom.
"Novi ministar kulture i informisanja, može računati na podršku NUNS-a", navodi se u saopštenju.

Podrška kulturi, kroz jačanje i podršku institucijama kulture, kroz privatne ili državne fondove, put je kojim se uklanjaju prepreke i strahovi od njenog konzumiranja, u svoj njenoj različitosti i raskoši", ocenjuje Tasovac.

Tasovac smatra da "šifrovani jezik umetnosti sadrži kod koji briše nerazumevanje, podozrivost i netoleranciju" i da se "kroz razumevanje i prihvatanje potiskuju neznanje i nerazumevanje".

"Kultura sa svom svojom raznolikošću doprinosi pomirenju, i tako stvara ambijent za obnavljanje odnosa koji su odavno obamrli ili postali neproduktivni. A razvoj partnerstava je siguran put ka održivom razvoju ekonomske saradnje. Kultura ne bira strane, ona je obostrana. Ona je pouzdana partnerka u službi humanizacije i relaksiranja odnosa koji su prenaglašeno otežani sukobima i nepoverenjem. Ona prožima sve odnose i kao takva je saradnik bez koga se ne može", naglašava ministar.

2024 © - Vesti online