Četvrtak 04.03.2010.
19:44 >> 19:57h
Tanjug

Zilkić za ujedinjenje islama u Srbiji

Dobro sarađujemo sa državom: Adem Zilkić

Vrhovni poglavar je muslimanskim vernicima "ekstremnijim i rigidnijim" poručio da niko nema pravo da nosi mržnju, niti da se dokazuje kao patriota u nacionalnom smislu ili, ako je vernik, u verskom, jer to nije u duhu islama.


"Ako neko misli da se održava u javnom životu samo tako što će širiti mržnju i podele, on čini štetu islamu, verncima i društvu u kome živi", rekao je reis ul ulema muslimana koji žive u Srbiji.

Propali svi pokušaji pomirenja

 

Od oktobra 2007. godine u Srbiji deluju dve opcije islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije na čijem čelu je Zilkić i mešihat Islamske zajednice u Srbiji kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić.

 

Dve opcije se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi su česti.

Mnogobrojni pokušaji pomirenja dve opcije, posebno uz pomoć Turske, nisu urodile plodom.

On je muslimanima u Sandžaku poručio da pokažu više strpljenja uz uverenje da će Islamska zajednica Srbije postati čvrsta i jedinstvena.


Zilkić je rekao da želi da se muslimani u Sandžaku gde, inače, postoje podele, "istinski zagrle" i da se "kao braća vole u nacionalom i verskom smislu".


Zilkić je kazao da Islamska zajednica Srbije ima korektne odnose sa državom i ostalim crkvama i verskim zajednicama.


On očekuje da će se država u skorije vreme odrediti prema dvema, kako je rekao, strukturama islamske zajednice i otkloniti ranije načinjenu grešku.


"Država je napravila propust i upisala u registar obe islamske zajednice. Sada očekujemo da država, odnosno resorno ministarstvo tu grešku otkloni, tako što će reći koja je to islamska zajednica kojoj pripada kontinuitet", rekao je Zilkić i dodao da očekuje da će to pitanje biti rešeno na obostrano zadovoljstvo.


On smatra da tu ne bi trebalo da bude problema, jer, kako je rekao, Islamska zajednica Srbije se nikada nije odricala tog kontinuiteta koji teče od 1868. godine, dok se, kako je dodao, druga strana njega odriče i otvoreno kaže da pripada Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Rekonstruisati obrazovanje

 

Kao drugi izazov Zilkić je naveo rekonstrukciju obrazovnog sistema za koji smatra da je loš, nasleđen i proizvodi hiperprodukciju jednostrano obrazovanih ljudi.

 

"Hoćemo da imamo svestrano obrazovanog čoveka koji je primeren ovom vremenu i onom koje dolazi i koji će moći da odgovori svim izazovima tog vremena", rekao je Zilkić.

2024 © - Vesti online