Četvrtak 05.09.2013.
13:34
Dojče vele

Koliko je jaka Asadova vojska?

Sirijska vojska važi za najjaču u arapskom svetu
 

Kako će sirijska armija reagovati na ograničenu vojnu akciju? Za sada je poznato da je sirijska vojska, u sklopu priprema, svoje snage premestila u stambene delove glavnog grada Damaska. Tako barem tvrde stanovnici. Vojnici su, navodno, smestili opremu i naoružanje u stambene zgrade, škole i studentske domove. Jedna džamija u delu grada Al-Mezehu pretvorena je u kasarnu. Trenutno se može samo spekulisati o vojnoj snazi Bašara al Asada, dve godine nakon početka građanskog rata.

Više od 1.000 tona bojnog otrova

 

Još od izraelsko-arapskog Jomkipurskog rata iz 1973. godine, Sirija poseduje zalihe bojnog otrova. Prema podacima francuske tajne službe, reč je o 1.000 tona hemijskog oružja. Kao snabdevači se spominju Iran i Rusija. Međutim, pretpostavlja se da Sirija i sama proizvodi bojne otrove.

 

Domet hemijskog oružja je i do 800 kilometara, kaže Stahel. On ipak ne veruje da bi se to oružje, u slučaju napada, moglo koristiti protiv američkih ratnih brodova, kao ni protiv Izraela, u znak eventualne odmazde.

- Asad ima veliku vojsku, ali većina njegovih vojnika su suniti, objašnjava analitičar Džon Pike za Dojče vele i dodaje da je sastav problematičan i na višim vojnim položajima: Veliki deo njegove vojske je politički nepouzdan. Samo mali broj zapovednika uživa njegovo poverenje. A zapovednici Alaviti kojima veruje, moraju ostati u kasarnama kako bi kontrolisali da ne dođe do pobune.

Sirijska vojska je, bar u teoriji, važila za jednu od najjačih u arapskom svetu. Međutim, nakon dugog građanskog rata oslabila je, ne samo njena borbenost, već su se značajno smanjile i vojne jedinice. Broj od 325.000 vojnika skoro se prepolovio, piše Međunarodni institut za strateške studije u Londonu u analizi objavljenoj u ožujku ove godine.

Politikolog Albert Stahel sa ciriškog univerziteta u razgovoru za DW kaže da se i taj broj u međuvremenu dosta smanjio.

- Vojska je oslabljenja dezerterstvom generala i mnogih vojnika. U tom smislu ta vojska je već slomljena, kaže on.

Geopolitički stručnjak iz Ciriha smatra, međutim, da su zalihe oružja još uvek vrlo velike. Vojska ima sedam tenkovskih, tri pešadijske divizije i dve divizije specijalnih snaga Republikanske garde, zadužene za obranu Damaska. Stahel objašnjava da su sirijsku armiju godinama snabdevali Sovjetski savez i zatim Rusija.

Jedan od zapovednika ruske protivvazdušne odbrane, kojem se ne navodi ime, ne isključuje mogućnost da Sirija poseduje moderni ruski raketni obrambeni sistem S-300.

2024 © - Vesti online