Sreda 04.09.2013.
19:39
Beta

SAD i Rusija, zahlađenje u odnosima

Obama: SAD i Rusija udarili u zid u međusobnim odnosima
 

Obama je u Stokholmu rekao da "nije otpisao ideju da SAD i Rusija nastave da sarađuju na zajedničkim interesima" iako postoje duboke razlike po nekim pitanjima.

Obama i ruski predsenik Vladimir Putin učestvovaće u četvrtak i petak na samitu G20 u Sankt Peterburgu, a američki predsednik je ranije otkazao bilateralni susret s Putinom u okviru tog skupa navodeći više problema u međusobnim odnosima dve zemlje.

"Nema sumnje da smo, kao što sam naznačio ranije, na neki način udarili u zid u smislu dodatnog napretka", rekao je Obama.

Ruski predsednik sinoć je u intervjuu takođe rekao da zajednički interesi dve zemlje "čine dobru osnovu za nalaženje zajedničkog rešenja za naše probleme".

"Predsednika Obamu nije izabrao američki narod zato da bude ljubazan prema Rusiji. I vašeg poniznog slugu nije izabrao ruski narod da bude ljubazan prema nekom. Mi radimo, raspravljlamo oko nekih pitanja. I mi smo ljudi. Nekad se jedan od nas razljuti", rekao je Putin.

Odnose SAD i Rusije opterćuju različiti stavovi prema Siriji, azil koji je biši saradnik američkih obveštajnih službi Edvard Snouden dobio u Rusiji, kao i kritike koje Vašington upućuje Moskvi zbog ljudskih prava.

2024 © - Vesti online