Sreda 04.09.2013.
15:21
Srna

Antisrbizam sa Hrvatskom ušao u Evropu

Grafiti koji su juče osvanuli u Dubrovniku
 

"Bojim se da bi hrvatski ekstermisti, kao i svi oni koji ih podržavju u Vukovaru, posle divljačkog razbijanja dvojezičnih tabli i izliva mržnje protiv ćirilice, mogli da krenu u razbijanje srpskih glava, ali i razbijanja svih srpskih vrednosti koje danas postoje u tom gradu", rekao je Fajgelj.

On strahuje da se protestima i nasiljem u Vukovaru stvara atmosfera progona srpske nacionalne zajednice iz Hrvtaske.

"Protestima protiv ćirilice, kao i nasiljem, stvara se atmosfera za progon srpske nacionalne zajednice iz Hrvatske. Time je još čudnija indolencija EU, čiji je odnedavno član i Hrvatska, kao i pisanje pojedninih medija koje nema veze sa stvarnim vukovarskim dešavanjima".

Sa antisrbizmom stigli u Evropu
 

Fajgelj napominje da se u kontekst antisrpskih protesta u Vukovaru gura u prvi plan stradanje tog grada u prethodnom ratu na prostorima bivše Jugosalvije, a zaboravlja genocid i etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj.

"Evropa i pojedini mediji kao da zaboravljaju da je od 1941. do 1945. godine u nacističkoj Hrvatskoj počinjen genocid na Srbima, kao i da je u vojnoj operaciji Oluja pobijeno više od 2.000 pripadnika srpske nacionalnosti, te da ih je 200.000 proterano", podseća on.

Lomljenje ćiriličnih tabli u ime stradalih
 

Fajgelj, direktor novosadskog Centra za kulturu, podseća da je hajka na ćirilicu u Vukovaru počela u decembru prošle godine, ali da je srpsko pismo tada napadnuto i u Novom Sadu.

"Proustaška desnica pokrenula je pravu hajku na ćirilicu u Vukovaru decembra 2012. godine, koja traje do danas. Nažalost, kampanja protiv ćirilice besnela je tog meseca i u Novom Sadu. I, da budem malo ironičan: Ako Novi Sad nije sledeći na redu, to je naša pobeda!", navodi Fajgelj.

2024 © - Vesti online