Sreda 04.09.2013.
14:02
J. Arsenović - Vesti

"Princip ni za Beč nije terorista"

Istoričari se ne bave glupostima: Radoslav Pavlović
 

- Ne vidim zaveru, ne vidim reviziju istorije. Ne kažem da neće biti nekih pokušaja, ali to pripada klevetama i žutoj štampi. To je priča koja više postoji u medijama nego u stvarnosti. Ozbiljan svet i istoričari se tim glupostima neće baviti. Uveren sam da će istoričari i zemlje velike četvorke, bilo da je to Francuska koja nam je bila saveznik ili Nemačka protiv koje smo ratovali, obeležavanje uraditi časno i korektno - kaže poznati dramski pisac u razgovoru za "Vesti".

Pročitajte još:

* Ratni gubitnici pucaju u Principa

Ipak, da do skora nije bilo toliko entuzijazma u Organizacionom odboru za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, čiji je Pavlović koordinator, govori i podatak da je srpska diplomatija kontaktirala sa predstavnicima zemalja iz kojih su dolazili tonovi o drugačijem viđenju Velikog rata, pa čak i do apsurdnog poređenja Principa sa Bin Ladenom!

Bez podele na pobednike i poražene

Državni Organizacioni odbor je predvideo da program obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata traje četiri godine, koliko je trajao i rat. Sve će to dosta koštati, a ovih dana trebalo bi da se i napravi preciznije troškovnik. Prema rečima Pavlovića, program je tako koncipiran da se Srbija neće braniti niti će nekoga napadati.
- Jubilej ćemo obeležiti u duhu sećanja, izražavajući poštovanje prema našim precima koji su užasno stradali. Hoćemo da im se zahvalimo što su branili slobodu, što su sačuvali ovo nešto teritorije, što su i u najtežim mometnima bili hrabri i čestiti.

- Moram da pohvalim našu diplomatiju da je na ovu temu bila izuzetno vredna. Ambasador Austrije našem ministru Mrkiću je doslovce rekao: "Nećemo Principa nazivati teroristom", a na nedavnom skupu na Brdu kod Kranja, predsednik Francuske Oland je našem predsedniku poručio da sa njihove strane apsolutno neće biti tumačenja Sarajevskog atentata sa revizionističkog stanovišta. Štaviše, predsednik Nikolić je pozvan da sledeće godine prisustvuje defileu u Parizu povodom stogodišnjice Velikog rata, a na francuskoj televiziji će biti prikazana velika dokumentarna serija "Apokalipsa Veliki rat", gde se na Srbiju gleda izuzetno korektno - otkriva nam Pavlović.


Podsećamo da je na inicijativu Pariza u Sarajevu trebalo da bude organizovan centralni međunarodni događaj povodom velikog jubileja i to pod nazivom "Sarajevo, srce Evrope". Deo tog događaja trebalo je da bude i naučni skup na kojem je, recimo, bio pozvan i jedan Ejub Ganić! Naš sagovornik, međutim, kaže da tog skupa sa logistikom velike Francuske neće biti. Aprila ove godine trebalo je na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja učesnica da se postigne dogovor, ali se ni taj sastanak nije održao.


- Francuskom ambasadoru sam rekao da me čudi naziv "Sarajevo, srce Evrope", pošto mislim da je Francuska srce Evrope. Ali, kako sada stvari stoje, taj skup u Sarajevu se neće održati. Francuska je odlučila da u okviru štednje ne finansira ništa izvan svoje zemlje što se tiče obeležavanja jubileja. Negde je entuzijazam nestao - pomalo zagonetno kaže Pavlović.

U Beogradu spomenik caru Nikolaju

"Vesti" objavljuju deo planiranih događaja i manifestacija kojima će biti obeležen veliki jubilej. Osim međunarodnog naučnog skupa pod pokroviteljstvom SANU biće napravljen jednočasovni dokumentarni film o Velikom ratu sa ekskluzivnim snimcima iz arhive Jugoslovenske kinoteke. U Beogradu je predviđen i defile srpskih i savezničkih gardista, a predviđena je i simulacija Kolubarske i Cerske bitke.

 

Rusi će izfinasirati postavljanje spomenika u Beogradu caru Nikolaju, najvećem srpskom savezniku u tom ratu. U prostorijama Uneska u Parizu biće velika zajednička izložba u čast žena koje su lečile i negovale ranjene srpske vojnike i koje su sa srpskom vojskom prošle i albansku golgotu. Pozorišta će imati premijere od Nušićeve "Devetstopetnaesta - tragedija jednog naroda", do Ćosićevog romana epohe "Vreme smrti"...

2024 © - Vesti online