Sreda 04.09.2013.
13:41
D. N. Petrović - Vesti

Svi muslimani pod istim krovom

Jedinstveno kad ne može drugačije: Muftija Zukorlić
 

Ova grupa imama, koja sebe naziva "Putem sredine", ističe da njihov cilj nije, kako im neki zlonamerno pripisuju, stvaranje treće islamske zajednice u Sandžaku, već ujedinjenje i formiranje jedne islamske zajednice koja bi okupila sve muslimane u ovom delu Srbije.

Zukorlićev pohod

Muftija Zukorlić pozvao je sebi lojalne imame i vernike da krenu "u pohod" na novopazarsko naselje Hadžet gde su komunisti posle Drugog svetskog rata streljali oko 2.000 "narodnih neprijatelja", među kojima je bio i ratni gradonačelnik Novog Pazara Aćih-efendija Hadžiahmetović. U planu je pomen "nevino streljanima". Pre tri godine, prilikom sličnog "pohoda", umalo nije došlo do sukoba Zukorlićevih sledbenika i Žandarmerije.

Pokretači ove inicijative naglašavaju da nailaze na veliki otpor braće koja predvode dve islamske zajednice, da trpe šikaniranja, uvrede i otpuštanja, pa i fizičke nasrtaje, ali da "idu dalje" i da imaju sve više pristalica. Naglašavaju da za sve što rade imaju punu podršku Turske i turskog reisa Mehmeda Gormeza i Rijaseta Islamske zajednice BiH.


U saopštenju se oštro kritikuju svi koji poslednjih dana šire mržnju prema Turskoj i napadaju turskog reisa Mehmeda Gormeza za koga se naglašava da se od početka krize u Islamskoj zajednici Sandžaka ponaša nepristrasno i da daje svoj puni doprinos ujedinjenju. Podsetimo, muftija Muamer Zukorlić optužio je prošle nedelje turskog reisa da po 500 evra mesečno plaća imame i druge verske činovnike "da rade protiv njega i Islamske zajednice u Srbiji".


Pozivamo poglavare IZ Turske i BiH da, bez odugovlačenja, iskoriste svoj ogromni autoritet i pruže praktičnu podršku procesu ujedinjenja kako bi muslimani u Srbiji što pre dobili jedinstvenu Islamsku zajednicu. Apelujemo i na Vladu Srbije da preko svojih resornih ministarstava i institucija uzme aktivno učešće i pomogne proces stvaranja jedinstvene islamske zajednice - naglašava se u saopštenju - proglasu Inicijative za ujedinjenje ili "Puta sredine".


U proglasu ne stoji ko je sve u Inicijativi za ujedinjenje, od ranije se zna da su to: Muamed Demirović, Jakub Leković, Bekir Makić, Nedžad Hasanović, Sead Islamović i drugi.

Još jedna džamija

U selu Buče na granici novopazarske i sjeničke opštine svečano je položen kamen temeljac za novu džamiju. Umesto verskih velikodostojnika, Zukorlića ili Zilkića, temeljac je, u prisustvu lokalnog imama, položio dr Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara. Veruje se da iza početka izgradnje ove džamije stoje aktivisti Inicijative za ujedinjenje.

2024 © - Vesti online