Sreda 04.09.2013.
12:36
D. Dekić - Vesti

Iz Beograda ni glasa protesta

Smeta im ćirilica: Šovinisti u Vukovaru skidaju dvojezične table
 

U kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića nisu imali informaciju da li će šef države reći bilo koju reč osude dešavanja koja su pretila još ozbiljnijim incidentima. Reagovanje je izostalo i u Vladi Srbije. Kako su nam rekli, velika je gužva zbog prve sednice rekonstruisanog kabineta premijera Ivice Dačića, pa "nisu imali nikakvu informaciju" hoće li biti ikakve reakcije na situaciju u Hrvatskoj.

Etničko čišćenje

Milojko Budimir podseća da je hrvatski Sabor doneo više diskriminatorskih zakona kojima je cementirano etničko čišćenje Srba iz Hrvatske.
- To najbolje potvrđuje nemogućnost povratka Srba na vekovna ognjišta, jer im je oduzeto stanarsko pravo, a porušene i devastirane kuće nisu obnovljene. Umesto da Hrvatska za takvo ponašanje bude kažnjena, ona je nagrađena članstvom u EU - istakao je Budimir.

Potrebu da reaguju nisu imali ni u Ministarstvu spoljnih poslova gde nam je rečeno da se "trenutno neće oglašavati" tim povodom, dok je u Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima odgovor bio "verujte da nemam informaciju" o tome.


Glasa nije bilo ni iz parlamenta, a narodni poslanik na listi naprednjaka i predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta je prokomentarisao za "Vesti" da je apsolutno osuđujuće to što se dešava u Vukovaru. On ističe da od hrvatskih vlasti očekuje da konačno sprovedu Zakon o pravima nacionalnih manjina donet još pre 11 godina.


- Trebalo je da još 2003. godine zaživi taj zakon prema kojem u lokalnim samoupravama gde živi više od jedne trećine stanovništva srpske nacionalnosti, napisi na javnim ustanovama i institucijama treba da budu dvojezični - ukazao je Linta i dodao da postoji takva 21 opština i dva grada Vukovar i Vrbovsko.


Uz opasku da zvanični Zagreb kasni više od decenije u sprovođenju zakona, Linta podseća da je Hrvatska članica Evropske unije i da mora da se ponaša ne samo u skladu sa svojim zakonima već i pravima te zajednice.


- Nasilje i netolerancija moraju da budu sankcionisani, a zakon da se sprovede. To ne sme da bude samo deklarativna osuda od strane hrvatskih vlasti - zaključio je Linta.
Situacija u Vukovaru je, prema oceni predsednika Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja iz Hrvatske Milojka Budimira, posledica dosadašnje politike u Hrvatskoj prema Srbima, koji su tretirani kao građani drugog reda.


- Sada je valjda svima jasno zašto nije došlo do povratka izbeglih i proteranih Srba u Hrvatsku. Hrvatske vlasti moraju biti odlučnije i kazniti sve one koji seju mržnju i netrpeljivost - rekao je Budimir.

2024 © - Vesti online