Sreda 04.09.2013.
06:01
Lj. Stojanović - Vesti

Pljeskavica uz južnjačke trube

Oboren rekord: Pljeskavica za Ginisa
 

Sajam, neki bi rekli i vašar, roštilja, južnjačkog zvuka trube, ali sve više i polugolih devojčica na stolovima. U vreme Roštiljijade, na samom kraju avgusta, kada vrelo leto prelazi u hladnjikave noći, na leskovačkim ulicama okuplja se narod sa svih strana. Najviše je, ipak, onih iz bivše Jugoslavije. Slovenci, kao i Makedonci, masovno dolaze na Roštiljijadu, a veliki broj komšija iz Bugarske tada preplavi leskovačke ulice.

Slike i ajvar

Leskovački narodni muzej i ove godine ima akciju "Osveži se kulturom" u vreme Roštiljijade. Tu je i likovna kolonija Roštiljijada 2013 i Dani pijace u gradskom parku. Regionalna privredna komora Leskovac promovisaće leskovački domaći ajvar, a na više od 30 štandova na Širokoj čaršiji pripremljeno je oko 40 tona roštilj mesa.

U ovom gradu je u vreme Roštiljijade skoro nemoguće naći mesto u nekoliko hostela, dok veliki hotel "Beograd" u centru grada, godinama avetinjski zvrji prazan, od kako je privatizovan. Nema više ni čuvene "Kozare" ni "Kondira", omiljenih kafana svih sladokusaca, u njima se sada prodaje kozmetika, a u hotelu "Dubočica" na glavnoj ulici novi vlasnik čuva kokoške. Meštani kažu da su to čari tranzicije na leskovački način.

- Nemam nameru da vam kao jedan dosadan političar kvarim ovo lepo veče. Želim da ovaj festival kao Oktobarfest postane poznat širom Evrope, jer tako stavlja Leskovac i Srbiju na mapu Evrope - rekao je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović otvarajući Roštiljijadu i dodao da je "cela Srbija ponosna na ovaj sabor".
 

Ispečeno oko 40 tona mesa
 

A onda su na scenu umesto političara stupile četiri dame iz grupe Frajle i svojom muzikom razgalile prolaznike. Između mnogobrojnih štandova sa tek ispečenim pljeskavicama, uštipcima i drugim đakonijama, slivala se reka ljubitelja dobre hrane.

Maskote "Roštiljijade"

Prasići su u Leskovcu počeli da se vrte na ražnju još od ponedeljka pre podne, čisto da zagreju atmosferu. Turistička organizacija Leskovac, koja je i organizator Roštiljijade, očekuje da će ove godine premašiti broj od oko 600.000 posetilaca koliko tvrde da ih je bilo lane. Sem đakonija sa roštilja i ponekog svadbarskog kupusa pristiglog iz Guče, posetiocima su priredili i bogat muzički program.

Sa glavne bine, postavljene ispred nekadašnje Robne kuće, posetioce su zabavljali brojni trubački orkestri, ali i grupa Crvena jabuka, Dragan Kojić Keba u pratnji grupe Amajlija, Miligram i Jelena Tomašević. Za kraj su planirane nove zvezde Granda.

Pljeskavica kao zaštitini znak Leskovca

Posetioci su imali prilike da vide, ali i da učestvuju u brojnim takmičenjima koja su i zaštitni znak Roštiljijade: takmičenje majstora roštilja "Miodrag Gligorijević - Dragi Bure" u restoranu Trgovinsko-ugostiteljske škole Leskovac i ono glavno - u pripremi najveće pljeskavice na svetu "Memorijal Novica Stanković - Šaponja", na platou ispred centralne pozornice. Ovogodišnja pljeskavica, sa prečnikom od 150 centimetra bila je teža za jedan kilogram od prošlogodišnje.

2024 © - Vesti online