Sreda 04.09.2013.
10:33 >> 11:01h
Beta

"Napad na Siriju izavao bi još krvoprolića"

Upozorio SAD i Francusku: Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija
 

Ban je upozorio države koje, poput SAD i Francuske, razmatraju napad na Siriju, da su takve operacije po Povelji UN legalne samo u samoodbrani ili ako ih odobri Savet bezbednosti UN.

Rusija i Kina su koristile pravo na veto na Savetu bezbednosti UN u više prilika kada je bilo reči o merama protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Američki predsednik Barak Obama dobio je ključnu podršku lidera u Kongresu za potencijalni napad, ali će se članovi Kongresa o tome izjasniti tek posle 9. septembra.

Francuska: Intervencija u Siriji izjednačila bi odnos snaga

Francuska vlada smatra da bi se kaznenom akcijom protiv Sirije, kao odgovor na njenu navodnu upotrebu hemijskog oružja, izjednačio odnos snaga na terenu gde je prednost ostvario predsednik Bašar al Asad.

Portparol francuske vlade Nadžat Valo-Belkasem rekla je danas da međunarodna zajednica ima obavezu da reaguje posle napada 21. avgusta u kome je prema američkim podacima ubijeno 1.429 ljudi. Francuska, kao i SAD, smatra da je za taj napad odgovoran Asad. Ona je rekla za televiziji BFM-TV da bi vojna akcija mogla da "vrati ravnotežu" na terenu u građanskom ratu u Siriji.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je za radio Frans Info: "Ako želite političko rešenje morate da pokrenete situaciju".

Francuski poslanici danas razmatraju odgovor na navodne hemijske napade. Francuski parlament neće se izjašnjavati o krizi u Siriji.

2024 © - Vesti online