Utorak 03.09.2013.
16:10
Srna

Brazil rešen da istera do kraja špijuniranje predsednice


Dilma Rusef ne popušta
 

"Ukoliko ova informacija o špijuniranju bude potvrđena, biće reči o ozbiljnom kršenju suvereniteta Brazila", ocenio je brazilski ministar pravde Eduardo Kardozo. On je rekao da vlasti SAD moraju da dostave objašnjenje.

Povodom ovih informacija, brazilsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor američkog ambasadora Tomasa Šenona. Brazil je juče od Vašingtona zatražio hitno pismeno objašnjenje povodom izveštaja da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) špijunirala predsednicu Dilmu Rusef, ističući da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

Istovremeno, meksička vlada je pozvala američkog ambasadora i zatražila istragu povodom navoda da je NSA špijunirala predsednika ove zemlje. Meksičko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Vašingtonu uputilo diplomatsku notu zahtevajući "iscrpnu istragu" kojom bi se utvrdilo ko je odgovoran za navodno špijuniranje predsednikove elektronske pošte pre njegovog izbora prošle godine.

Brazilski mediji su objavili, na osnovu dokumenata koje je obelodanio bivši službenik NSA Edvard Snouden, da su praćeni telefonski razgovori i elektronska pošta predsednika Brazila i Meksika.

2024 © - Vesti online