Utorak 03.09.2013.
09:06 >> 12:26h
dnevnik.hr

Drama zbog tabli: "Ne damo Vukovar"

Neredi zbog dvojezičnih natpisa
 

Kako javljaju lokalni mediji, oko 500 demonstranata je u protestnoj koloni prošlo pored mesta na kojima su juče poslepodne postavljene nove latinično-ćirilične table, uključujući i Centar za socijalni rad, koji je okružen metalnom ogradom i čuva ga policija.

Demonstranti nisu pokušali da skinu dvojezičnu tablu, već su ispred Centra skandirali "Ne damo Vukovar" i pevali patriotske pesme, a zatim nastavili šetnju.

"Ne sme da se zaboravi krv koja je pala u Vukovaru"

Policija u Vukovaru pustila je jutros trojicu od šestorice juče privedenih koji su učestvovali u nasilnom uklanjanju tabli i koškanju s policijom. Među puštenima je  Stevan Culej, pripadnik specijalne policije u penziji. Iako će protiv njega biti podneta krivična prijava zbog podsticanja na nered, Culej je rekao da će i dalje podržavati proteste, jer "želi da se Vukovar proglasi mestom posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata i da se ne zaboravi 'krv koja je u tom gradu pala' ".

Ministar policije Rajko Ostojić izjavio je ranije da će policija osigurati da se na svih 20 javnih zgrada u Vukovaru postave dvojezične table i da će svi koji budu uništavali imovinu biti kažnjeni i od njih će se naplatiti šteta.

"Oni koji su pali u Vukovaru, pali su za demokratsku Hrvatsku, za zemlju u kojoj vlada pravo i red, a sigurno ne za nasilje", rekao je Ostojić za RTL.

Vlast u Hrvatskoj oštro je osudila nerede u Vukovaru, a vlada je u saopštenju ocenila da je reč o "šovinističkom nasilju". I zaštitnik građana Lora Vidović ocenila je da su neki jučerašnji događaji u Vukovaru širenje mržnje i podsticanje nasilja.

"Povratnici pali na najniže grane"

Ivan Penava, podpredsednik HDZ-a smatra da su povratnici u Vukovar s jučerašnjim danom "pali na najniže grane od povratka u taj grad". Pitajući se "gde je danas u Vukovaru poštovanje hrvatskog naroda, gde je tu suživot i kome je juče bila potrebna ćirilica", utvrdio je da je to samo "još jedan pokušaj zamagljivanja otužne hrvatske stvarnosti".

 

Opovrgao je da je upravo HDZ bio jedna od stranaka koje su 2009. izmenama Statuta grada Vukovara omogućile uvođenje dvojezičnosti.

- HDZ je i danas rekao da ne pristaje na to u Vukovaru. Zahtevamo da Vukovar bude mesto posebnog pijeteta, a nikako se ne zalažemo za dvojezičnost kakvu nažalost neki pokušavaju nametnuti, rekao je Penava.

2024 © - Vesti online