Utorak 03.09.2013.
06:04
Beta

NATO: Vi napadnite Siriju, a mi ćemo vas braniti

NATO će braniti Tursku, napomenuo Rasmusen
 

"Lično sam uveren ne samo da se hemijski napad dogodio, nego da je sirijski režim za to odgovoran", rekao je Rasmusen novinarima u Briselu. On je dodao da je imao pristup "konkretnim" poverljivim informacijama članica NATO.

"Nema nikakve sumnje da međunarodna zajednica mora da snažno odgovori kako bi se izbegli novi hemijski napadi... Ako ne budemo reagovali, onda ćemo poslati veoma opasnu poruku svim diktatorima u svetu", poručio je generalni sekretar NATO.

Rasmusen je, međutim, dodao da "ne razmatra da NATO može imati ulogu u toj krizi".

"U ovoj fazi, saveznici se konsultuju i na svakoj je zemlji da odluči na koji način će odgovoriti" na napad, misleći na navodni hemijski napad 21. avgusta kod Damaska za šta Zapad optužuje sirijski režim.

Ako bi vojna intervencija bila, kao što je predviđeno, "kratka, s konkrtnim objektima-ciljevima", onda "nije neophodno" angažovanje vojne strukture NATO, predviđene za nadgledanje složenih, dugotrajnih operacija.

Rasmusen je kazao da NATO "već ima svoju ulogu" kao "forum za konsultacije među saveznicima" i podsetio da je doneta odluka o raspoređivanju raketa "patriot" na jugu Turske.

"Želim da vas uverim da imamo sve planove za odbranu i zaštitu Turske. U ovoj fazi, ne vidim potrebu za novim merama", rekao je Rasmusen i upozorio da je "napad na jednu saveznicu, napad na sve" članice NATO.

Generalni sekretar NATO je, međutim, ponovo istakao da će samo "politički proces" omogućiti rešavanje sirijske krize.

2024 © - Vesti online