Ponedeljak 02.09.2013.
19:21
Beta

"Dačiću dati ulicu u Prištini"

Vode politiku Velike Albanije: Marko Jakšić
 

Potredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da bi komentarisanje Jakšićevih izjava bilo besmisleno i pozvao sve koji imaju mudrije i bolje rešenje za Srbe na Kosvu, da takvo rešenje i predlože.

Jakšić je, pre nego što mu je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović oduzeo reč tokom rasprave o izboru rekonstruisane Vlade, rekao da je briselski sporazum "čin najveće nacionalne izdaje u istoriji srpskog naroda".

"To je najsuroviji način satiranja temelja duhovnosti na kojima počiva srpski narod u celini, a pre samo pet godina u istom ovom domu poslanici su odbili mnogo bolji i za Srbe na Kosovu povoljniji Ahtisarijev plan", rekao je Jakšić.

On je ocenio da su ambasadori zapadnih zemalja - "pravi vladari Srbije", naterali domaći politički vrh da promeni stanovište. "Cena dolaska na vlast je fleksibilnost, izdaja Kosova i Metohije, zato smo ranije imali dogovore Borislava Stefanovića, a danas sporazum koji predstavlja kapitulaciju države Srbije", rekao je Jakšić.

Dodao je da Vlada govori o borbi protiv kriminala, ali je nacionalna izdaja najveći kriminal. "Vlast u Srbiji večito bi bila na robiji" da je u Srbiji primenjen isti princip kao u SAD, gde je vojnik Bredli Mening za odvanje tajnih informacija kažnjen na 25 godina zatvora, rekao je Jakšić.

On je podsetio da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u predizbornoj kampanji rekao da će poništiti sve dogovore koje je sklopio Stefanović i da sa Kosovom neće biti uspostavljena granica.

"Ali, slagao nas je, napravio je granicu na Jarinju i Brnjaku, umesto da poništi Borkove dogovore, i pristao na desest puta gore sporazume", kazao je Jakšić i podsetio da su se čelnici Srpske napredne stranke (SNS) ranije zalagali za "veliku Srbiju", a po dolasku na vlast "srovode program velike Albanije".

Potredsednik Vlade i lider SNS Vučić je ocenio da te reči više govore o Jakšiću, nego o onima kojima se obraćao. "Za mene je najvažnije šta je bilo čiji plan za Kosovo i Metohiju, šta je to čime možemo da poštujemo realnost - ono što Srbi imaju na severu ili južno od Ibra, i da pokušamo da u miru napravimo napredak za naš narod i sačuvamo integirtet", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Vlada spremna da prihvati bolja, pametnija i ozbiljnija rešenja - ako postoje. "A to što će neko da vikne i čim završi da se osmehne i kaže: 'Vidi šta sam im rekao!', time nisam fasciniran", rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online