Ponedeljak 02.09.2013.
12:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: D. Đorđević

Pomoć nevoljnicima u slavu Bogorodice

Teško žive: Lucija Ratković sa sinovima
 

Uz prilog stiglo je i toplo pismo u kome između ostalog piše:
"Samohranoj majci tri sina, Luciji Ratković, želimo snage i zdravlja, da svoju decu sačuva u dobroti hrišćanskoj. Dragom Petru, Ljubomiru i Blagoju želimo dobar početak i uspeh u predstojećoj školskoj godini. U slavu Bogorodice, poučeni njenom stalnom brigom za sve one koji su u nevolji, i sami osećamo dužnost da pomognemo koliko možemo".

Uskoro u poseti

Novopristigli dar, prilika je da reporteri "Vesti" ponovo obiđu porodicu Ratković, saznaju kako su i šta će poručiti svojim dobročiniteljima u znak zahvalnosti. Sve to će verno zabeležiti kao i uvek do sad, kako bi bar na taj način dobročinitelji podelili radost sa onima kojima su pomoć uputili.

Razlog zbog koga su Joksići poželeli da pomognu upravo ovu porodicu, nije teško odgonetnuti. Saznanje da je glava porodice, Radovan Ratković, posle kratke, ali teške bolesti, početkom jula prošle godine, ostavio suprugu i trojicu sinova da brinu o imanju u zabitom planinskom selu, dovoljno je samo po sebi.

Trošna kuća i nešto mehanizacije im je ostala u amanet, bez sigurnih mesečnih primanja. Zato, kada joj je najteže, Lucija se savetuje sa monahinjama obližnjeg manastira Svetog Stefana. Ova hrabra majka bori se svom snagom da prehrani trojicu dečaka, a borba za komad hleba je svakodnevna, ali i nije samo to.

Decu treba poslati u školu, obučenu, obuvenu, da imaju za doručak i mesečne karte do Vranja. Pri tom, kuća u kojoj žive, sklona je padu, zbog čega je treba popraviti, međutim, to za njih nije moguće, pošto nemaju od čega. Žive u jednoj sobi, jedinoj sigurnoj, jer se u ostale dve prostorije urušava plafon. Pod je zemljan, ali uvek je čisto. Tako je bilo i biće pod vrednim rukama majke Lucije.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online