Ponedeljak 02.09.2013.
12:37
J. L. Petković - Vesti

Izbori na Kosmetu: Jedni za bojkot, drugi u rasulu

Još u aprilu rekli "ne": Demonstracije u Kosovskoj Mitrovici protiv briselskog sporazuma
 

Zapelo je i oko formiranja liste koju planira da podrži Beograd. Južno od Ibra, na centralnom Kosovu, priča se o sukobu između naprednjaka i SPS-a, od kada su pojedini socijalisti optužili naprednjake da na listu nameću "anonimne ljude bez struke, uticaja i znanja, pa čak i kriminalce".

Ko bude glasao biće izbačen iz DSS

Nakon što je DSS pozvao kosovske Srbe da ne izađu na lokalne izbore, predsednik pokrajinskog odbora te stranke Nenad Kojić je rekao da će svi koji eventualno ne poslušaju centralu biti udaljeni iz stranke.
- Onog trenutka kada i ako neko od funkcionera ili članstva DSS-a izađe na kosovske izbore, prestaje mu članstvo u stranci - poručio je Kojić.

- Izjava te osobe je za skupljanje dnevnopolitičkih poena, odnosno traži poziciju sebi, a na našoj listi je neće naći. Sa SPS imamo više nego korektne odnose, i u svakodnevnoj smo komunikaciji u vezi sa kandidatima i možda ćemo već danas dogovoriti sve detalje - kaže za "Vesti" Vladeta Kostić, načelnik Kosovskog okruga i član SNS-a.


Za sada je izvesno da će osim jedinstvene srpske liste za pobedu u Gračanici kandidovati najmanje još dve, a možda i četiri. Dok su južno od Ibra u toku politička previranja, koja se najstrašnije odražavaju na građane (u medijima isplivaju priče o pritiscima na njih da glasaju za ovu ili onu opciju), sever Kosova se uveliko sprema za bojkot. Odnosno, tamošnja izuzetno uticajna Demokratska stranka Srbije pozvala je građane da ne izlaze na izbore, a sličnu poruku je poslala i Srpska radikalna stranka.

Drecun: Kobne posledice bojkota

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun smatra da bi posledice bojkota kosovskih izbora mogle da budu "ozbiljne i teške, možda nepovratne, prvenstveno po srpski narod na severu, a zatim i po našu državu i njeno prisustvo na severu pokrajine".
- Uz bojkot lako nam se može dogoditi da Albanci, Bošnjaci i predstavnici, recimo, Samostalne liberalne stranke preuzmu vlast - rekao je Drecun.

Ipak, na severu se šuška o učešću najmanje deset partija, odnosno da će svoje kandidature građanima ponuditi predstavnici SNS-a, URS-a, DS-a, SDPS-a Rasima Ljajića, SDP-a Olivera Ivanovića, SPO-a Vuka Draškovića, Aktivna Srbija Dušana Janjića, Samostalna liberalna stranka, Zajednička budućnost, a očekuje se i kandidatura Adrijane Hodžić, šefice Administrativne kancelarije u severnom delu Kosovske Mitrovice.


Tek za dva dana znaće se da li će se među ovim listama izroditi koalicije i između koga će Srbi birati na predstojećim kosovskim izborima.

2024 © - Vesti online