Ponedeljak 02.09.2013.
03:35
Beta

Ban Ki Mun: Ubrzajte analize uzoraka iz Sirije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun
 

Ban Ki Mun je razgovarao sa šefom tima inspektora Akeom Selstromom i zatražio da ubrza analizu, kao i da ga "izvesti o rezultatima što je pre moguće", rekao je portparol Martin Nesirki. Nesirki je rekao da dva sirijska zvaničnika prate proces analize uzoraka.

Uzorci će biti poslati u laboratorije širom Evrope kako bi se ustanovilo da li ima tragova bojnog otrova. Nesirki je odbio da kaže kada bi rezultati mogli biti gotovi, a u nedelju 1. septembra je tim Organizacije za zabranu hemijskog oružja saopštio da bi proces mogao da traje do tri nedelje.

Nesirki je rekao da se "upotreba hemijskog oružja neće prihvati ni u kakvim okolnostima" i da "počinioci takvih strašnih zločina protiv čovečnosti moraju da odgovaraju".

"Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, primio je k znanju najavu predsednika Obame o obraćanu Kongresu. Mogu vam reći da on to smatra jednim aspektom nastojanja da se dobije široki međunarodni konsenzus o merama reagovanja na upotrebu hemijskog oružja", rekao je portparol UN Martin Nesirki.

2024 © - Vesti online