Ponedeljak 02.09.2013.
06:43
Beta

Od danas bez ograničenja izvoza pšenice u Makedoniju

Kako je najavilo Ministarstvo trgovine Srbije, 2. septembra prestaje da važi deo makedonske Uredbe koji sprečava uvoz pšenice iz Srbije, dok deo koji se odnosi na brašno prestaje da važi 15. septembra.

Foto: Ilustracija

Makedonija je meru o ograničenju uvoza pšenice i brašna iz Srbije uvela 1. jula i ona je trebala da važi do 31. decembra. Sporna Uredba o ograničenju uvoza pšenice i brašna iz Srbije predviđa da za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Prema podacima Ministarstva trgovine, Srbija u Makedoniju godišnje izvozi oko 50.000 tona pšenice i između 30.000 i 40.000 tona brašna, a ukoliko bi se iskoristili svi potencijali procene su da bi obim robne razmene između Srbije i Makedonije mogao da poraste sa sadašnjih 600 miliona na milijardu evra.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je ranije da očekuje da Makedonija neće ubuduće pribegavati bilo kakvim restriktivnim merama, jer je u interesu obe zemlje da protok robe bude slobodan u oba pravca.

2024 © - Vesti online