Petak 30.10.2009.
13:11
Vestionline

"Oaza mora" konačno zaplovila

"Oaza mora" trenutno plovi ka matičnoj luci „Everglejds” na Floridi.

Finsko brodogradilište "STX Evropa" isporučilo je vlasniku najveći i najskuplji transatlantski brod ikada napravljen.

STX je u finskoj luci "Turk" predao revolucionarni brod, nazvan "Oaza mora" (Oasis of the Seas), američkoj kompaniji "Rojal karibijan internešnal".

Brod je pod komandom kapetana Vilijema Rajta isplovio iz Turkua, lociranog oko 165 kilometara severozapadno od Helsinkija, ka zapadnoj obali SAD.


Izgradnja broda je koštala 900 miliona evra. Dug je 360 metara, širok 47 metara, a visina od nivoa mora mu je 65 metara.

Poređenja radi, "Titanik" je bio dugačak 269 metara i 28 širok, a dosadašnji rekorder "Kvin Meri II", 345 sa 45 metara.


Brod, čija je bruto težina 225.282 tone, ima 2.706 soba, 16 paluba i može da primi 5.400 putnika i oko 2.100 članova posade. I tu "Oaza mora" ostavlja daleko iza sebe "Kvin Meri II" čiji je maksimalni kapacitet 3.090 putnika.

Ova ploveća oaza nudi putnicima do sada neviđene atrakcije. Ljubiteljima aktivnog odmora na raspolaganju su "FlowRider" bazen sa talasima za surfovanje, teren za golf, alpinistički zidovi i klizalište, a za one koji više vole da se odmaraju, tu su peščana plaža, park veličine fudbalskog terena, nazvan "Central park" i zabavna promenada koje se proteže celom dužinom broda.

Zvanična ceremonija krštenja broda će biti održana 30. novembra za kada je zakazana i "jednom u životu" proslava kojoj se može prisustvovati po ceni od 750 dolara po osobi, a sav novac će ići u dobrotvorne svrhe.

Ko želi da nastavi "avanturu", po promotivnoj ceni od 650 dolara, može ostati na brodu i na prvo četvorodnevno krstarenje "Oaze mora" krenuti 1. decembra iz matične luke "Everglejds" u Fort Loderdejlu na Floridi, ka Labadiju na Haitiju.

2024 © - Vesti online