Nedelja 01.09.2013.
10:54
Srna

London ne daje vojnike, ali će da špijunira za SAD

Britanci će prikupljati obaveštajne podatke, između ostalog, i za američke raketare
 

List navodi da će obe strane nastaviti da sarađuju u razmeni obaveštajnih podataka, uprkos činjenici da je britanski parlament nedavno odbacio mogućnost vojne intervencije protiv Sirije.


"Sandej telegraf" ističe da će britanske obaveštajne i monitoring agencije u Sredozemlju dati američkoj vojsci neophodne podatke kako bi im pomogla u vojnoj akciji. Pozivajući se izvor u britanskoj vladi, list tvrdi da se odluka Britanije da ne učestvuje u operaciji tiče samo vojnika, dok će se nastaviti razmena obaveštajnih informacija.


Velika Britanija će koristiti svoje stanice za elektronsko praćenje na Kipru za presretanje komunikacija između sirijskih zvaničnika i vojnih oficira.


Prema dokumentima koje je prosledio bivši službenik Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvard Snouden, postrojenja na Kipru igraju ključnu ulogu u razmeni obaveštajnih i podataka praćenja između SAD i Britanije.


Za to vreme, prema anketi koju je proveo list "Obzerver" u subotu, 60 odsto Britanaca protivi se učešću njihove kraljevine u vojnoj intervenciji protiv Sirije.

2024 © - Vesti online