Nedelja 01.09.2013.
12:35
B. Božin - Vesti

Poslednji dani Evrope (2): Evropski komesari kao razmažena deca

Henrik M. Broder

- Komisija EU je izvršni organ, takoreći vlada s ovlašćenjima zakonodavca. Vlade se obično prave od manje-više kvalifikovanih kandidata za određene resore.

Kod EU je, međutim, obratno jer postoji jedan kandidat i za njega mora da bude kreirana služba. Tako dolazi do pravljenja resora po principu cepanja ćelije - analizira nemački autor.
 

Iza kulisa

- Ako se nekada, recimo zbog erupcije vulkana na Islandu, nađete zarobljeni na nekom aerodromu, iskoristite čekanje i surfujte malo po stranicama evropskih komesara, nastavlja u istom stilu autor. "Tamo ćete naći svetove o čijem postojanju niste imali pojma. To je kao da ste kroz sporedni ulaz ušli u ogromno pozorište i najednom sagledali sve ono što se dešava iza kulisa", piše Broder.

- Jedan komesar je zadužen za trgovinu, drugi za tržišnu konkurenciju, iako su to srodne oblasti koje bi trebalo da budu pod jednom kapom. Ali, u tom slučaju bi jedan od dvojice komesara ostao bez posla - naglašava Broder. Isto tako postoji komesar za zaštitu životne sredine i drugi za klimatsku politiku, jedan za "opšti razvoj" i onaj koji se specijalizuje za poljoprivredu, jedan za industriju i preduzetništvo, drugi za ekonomiju i valute. To podseća na dečju igru, kaže autor, gde "svako dete mora da ima svoje mesto, inače dolazi do suza i niko na kraju ne želi da se igra".


Tu su zatim i oblasti koje su tako specijalne da ne mogu da se pripoje nijednom drugom resoru. Primera radi, Komesarijat za pomorske poslove i ribolov ili Komesarijat za digitalnu agendu, što pisca podseća na simbiozu Bila Gejtsa i Gerharda Šredera.


U pomenutom kabinetu rade 22 saradnika, a Holanđanka koja ga vodi, Neli Kros, prisutna je na čak sedam društvenih mreža kako bi zadovoljila znatiželju onih koji se svako jutro pitaju: Šta danas radi Neli Kros, piše ironično Broder.

Sutra - Poslednji dani Evrope (3): Kuda idu milijarde EU?

2024 © - Vesti online