Subota 31.08.2013.
16:24
Beta

Putin: Obama, dokaži da je Asad kriv

"Sirijska vojska je u ofanzivi i opkolila je opoziciju u više oblasti (u toj zemlji). U tim uslovima, obezbediti takav izgovor onima koji pozivaju na vojnu intervenciju, bilo bi potpuni apsurd", kazao je Putin novinarima u Vladivostoku, govoreći o navodima da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje.

SAD da dokažu svoje tvrdnje: Vladimir Putin

Ruski predsednik pozvao je Vašington da obezbedi dokaze za te tvrdnje i dodao da "bilo kakvi presretnuti razgovori ne mogu poslužiti kao osnova za donošenje suštinskih odluka, poput, pre svega, upotrebe sile protiv jedne suverene države".

"Povodom stava naših američkih prijatelja, koji tvrde da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje i tvrdnji da za to imaju dokaze - dakle - neka ih pokažu istraziteljima UN i Savetu bezbednosti", rekao je Putin.

"Ako to ne učine, znači da ih i nemaju", dodao je on.

Ovo je prvo javno obraćanje Putina povodom izveštaja američkih tajnih službi u kojem se navodi da je režim sirijskog predsednika Bašara sl Asada koristio hemijsko oružje u napadu na predgrađe Damaska 21. avgusta, u kojem je poginulo više od hiljadu ljudi.

Moskva optužuje sirijske pobunjenike da su oni koristili hemijsko oružje da bi diskreditovali vladu u Damasku.

2024 © - Vesti online