Subota 31.08.2013.
18:10
Nezavisne novine

Banjaluka: Grad devojčica, dečaka ni za lek

Juče bio dan za devojčice
 

Tako je bilo i juče, kada je iz Ginekološko-akušerske klinike u Banjaluci stigla vest o novorođenim bebama. "U 24 sata u Kliničkom centru u Banjaluci rođeno je deset beba i sve su devojčice", rečeno je na ovoj klinici.


Stvaran odnos polova u Banjaluci precizno će biti određen posle popisa stanovništva u BiH, ali Banjalučani objašnjavaju da će, barem do tada, potrajati decenijska legenda da je odnos sedam naprema jedan u korist žena.


Stariji stanovnici ovog grada objašnjavaju da se ovaj podatak uzimao kao relevantan posle Drugog svetskog rata, a legendu je iskoristila i Turistička zajednica grada za pozicioniranje Banjaluke kao "grada žena". Na banjalučkom Fakultetu za demografiju, ipak, imaju nešto realnije procene, pa smatraju da odnos ide u korist žena, ali svega 51:49 odsto.


"Realno je da na stotinu Banjalučana dolazi 106 pripadnica lepšeg pola. Koliko god nekima interesantno i primamljivo zvučalo da je odnos sedam puta veći u korist žena, to nikako nije stvarno stanje", ističu na ovom fakultetu.

2024 © - Vesti online