Subota 31.08.2013.
14:47
Srna

"Srbija od sutra korak bliže Evropi"

Štefan File
 

File je ocenio da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju omogućiti Srbiji da dostigne evropske standarde u raznim oblastima, što će predstavljati "kamen međaš na njenom putu ka EU".

On smatra da se Srbija već uhodala u izvršavanju obaveza iz SSP zahvaljujući glatkoj primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma, što je bio važan parametar kada je u junu dodeljen datum za početak pregovora o pridruživanju.

File je naveo da je u 11 meseci primjene Pralaznog trgovinskog sporazuma izvoz Srbije u zemlje EU povećan za 4,8 odsto, dok je suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU od 2009. porastao dva i po puta i trenutno iznosi 500 miliona evra.

"S obzirom na teške ekonomske prilike, ove cifre su ne samo pozitivne, već odražavaju ogroman uticaj koji proces pridruživanja ima na privredu", ocenio je File.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije stupa na snagu 1. septembra, budući da je EU 24. jula izvestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije sporazuma u državama članicama.

2024 © - Vesti online