Subota 31.08.2013.
17:08
Klix.ba

U najelitnijoj školi najgore zlostavljanje

Dečaci seksualno i fizički zlostavljani radi inicijacije
 

Devet učenika osumnjičeno je da su dvojicu dečaka, od 14 i 15 godina, mučili vrućim peglama i pritom im naneli teške povrede, odnosno opekotine. Švedski školski inspektorat je posle toga zatvorio elitnu školu i vrši se istraga zbog sumnji da je još mnogo dece mučeno tokom obreda inciijacije.

Škola Lundsbergs je jedna od najelitnijih i pohađaju je deca brojnih političara, a u nju je išao i švedski princ Karl Filip. Međutim, školu ne prati tako dobar glas. Prošle godine u maju Švedsku je potresao sličan skandal kada je nekoliko učenika ove škole izašlo u javnost s pričom da su bili prisiljeni na oralni seks i da jedu đubrivo, a prijavljen je i slučaj da su jednom učeniku spaljene bradavice električnom hvatalicom muva.

Poslednje zatvaranje internata moglo bi da bude pogubno za tu elitnu školu, u koju ide 200 dece, od kojih su 60 odsto dečaci. "Zaista je žalosno što su se desili ovako ozbiljni incidenti, nedugo pošto su se učenici vratili u školske klupe. Očito da mere koje smo ranije poduzimali nisu imale nikakvog efekta", kazala je En-Marie Begler, direktorka švedskog školskog inspektorata.

Kako je istaknuto, moglo bi da se desi da škola bude zatvorena i do šest meseci. Učenici koji su osumnjičeni za zlostavljanje dečaka izbačeni su iz škole.

2024 © - Vesti online