Petak 30.08.2013.
09:32
Beta

Danas se obeležava međunarodni dan nestalih

Foto: Arhiva

Predstavnici Udruženja spskih porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Unije albanskih udruženja porodica nestalih održaće zajedničke konferencije u Beogradu i Prištini i ukazati da je i 14 godina nakon ratnih sukoba nerasvetljena sudbina oko 1.700 nestalih, rekla je agenciji Beta u ime organizatora Gordana Đikanović.

U svetu se više od milion ljudi vode kao nestali u oružanim sukobima i drugim vrstama nasilja, a na prostoru bivše SFRJ nestalih je oko 12.000, rečeno je agenciji Beta u Međunarodnoj kancelariji za nestale povodom Međunarodnog dana nestalih.

U Crnoj Gori se 61 lice vodi kao nestalo

Centar navodi da su društva postjugoslovenskih zemalja dužna da do kraja rasvetle sudbine svih stradalih tokom ratova devedestih godina prošlog veka.
"Pravna, ali i ljudska obaveza jeste učiniti sve da podaci o grobnicama i mestima stradanja na teritoriji svake od zemalja budu pronađeni. Nažalost, i danas, dve decenije od ratova koji su se dogodili u regionu, i dalje govorimo o hiljadama nestalih lica na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online