Petak 30.08.2013.
07:11
Beta

Malo žena oficira u Vojsci Srbije

Povećao se broj žena profesionalnih vojnika
 

Bjelaševa je za portal EurAktiv Srbija rekla da žene nisu dovoljno zastupljene u sektoru bezbednosti i da je, prema statističkim podacima koje su BCBP-u dostavili ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova za ovu godinu, njihov udeo oko 20 odsto. Kako je navela, u Ministarstvu odbrane 19,28 odsto zaposlenih su žene, dok je udeo žena u ukupnom broju zaposlenih u Vojsci Srbije (VS), uključujući civile, 8,79 odsto.

Bejlaševa je rekla da je udeo žena oficira još niži i da iznosi 1,69 odsto, ali da se taj procenat povećao sa 0,1 odsto u 2010. godini. Prema njenim rečima, za sada najviši čin koje imaju žene u VS je čin pukovnika, najveći procenat žena ima čin potporučnika, zatim poručnika, a izuzetno mali procenat ima čin majora. Posebno je malo žena podoficira i njihov udeo je u protekle tri godine bio 0,1 odsto da bi ove godine porastao na 0,5 odsto.

Prema njenim rečima, u vojsci je u poslednjih nekoliko godina najvidljivije povećanje broja profesionalnih žena vojnika sa oko dva odsto u 2010. i 2,9 odsto 2012. na 10 odsto u ovoj godini.

"To je skok. U sistemu VS je to možda jedan od najvidljivijih pomaka jer se značajno povećao broj žena vojnika", rekla je ona i podsetila da je reč o ženama zaposlenim po ugovoru koje ne moraju da završavaju Vojnu akademiju već prolaze obuku bez uslovljavanja i kvota.

Ovako se poštuju žene u srpskoj vojsci

U Ministarstvu unutrašnjih poslova udeo žena je 22,1 odsto ali ih je malo na operativnim pozicijama, oko 11 ili 12 odsto od ukupnog broja zaposlenih na operativnim poslovima, rekla je Bjelaševa i dodala da je još niži procenat žena u specijalnim jedinicama.

Ona je izrazila očekivanje da će ukidanje kvota za upis žena na Kriminalističko-policijsku akademiju (KPA) i preduzimanje koraka da se na Vojnoj akademiji dostigne kvota od 30 odsto za upis žena, povećati njihova zastupljenost u sektoru bezbednosti.

"To je jako bitno zato što će se primenom ovih mera otkloniti dugogodišnja diskriminatorna praksa koja je ograničavala veći prijem žena na školovanje u KPA i Vojnu akademiju, a to će na duži rok dovesti do povećanja zastupljenosti žena u policiji i vojsci", istakla je Maja Bjelaš.

2024 © - Vesti online