Petak 30.08.2013.
05:22
Beta

Na Palama danas čekaju Krajišnika

Na slobodi posle 13 godina: Momčilo Krajišnik
 

Krajišnik će danas biti pušten iz britanskog zatvora gde je odslužio dve trećine kazne po presudi Haškog tribunala koji ga je osudio na 20 godina zatvora zbog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH.

Svečani doček Krajišnika na Palama, gde živi njegova porodica, organizuje Opštinski odbor Srpske demokratske stranke (SDS), a u tom gradu postavljeni su i bilbordi koji građane pozivaju da prisustvuju "svečanom dočeku" Krajišnika. Načelnik Pala i predsednik lokalnog SDS-a Miodrag Kovačević rekao je da je Krajišnik "tamnovao zbog RS" i da je zbog toga zaslužio da "čitava RS u petak bude na Palama".

"Odlučili smo se na organizovanje dočeka, jer cenimo zasluge svih koji su učestvovali u stvaranju Republike", kazao je Kovačević.

"Vesti" su mi pomogle da izdržim

Lider SDS-a Mladen Bosić ranije je rekao da su vrata te stranke otvorena za Krajišnika, ali da će on sam odlučiti da li će se po povratku u RS i izlasku na slobodu ponovo politički angažovati.

Predsednik Unije studenata RS Predrag Govedarica pozvao je sve studente iz RS da prisustvuju svečanom dočeku Krajišnika na Palama, navodeći da je Krajišnik "bio inicijator osnivanja Univerziteta u Istočnom, tada srpskom Sarajevu".

Najavljeno je da će Krajišnik iz Beograda na Pale biti prevezen helikopterom Vlade RS. Krajišnik je u zatvoru proveo više od 13 godina, od hapšenja 3. aprila 2000. Žalbeno veće Haškog tribunala u martu 2009. pravosnažno je osudilo Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH 1992.

Krajišnik je osuđen za deportacije, prisilno premeštanje i, delimično, progon nesrba u BiH, 1992. dok je bio predsednik Skupštine Republike Srpske. Tribunal je tada preinačio prvostepenu presudu, izrečenu u septembru 2006, kojom je Krajišnik bio osuđen na 27 godina zatvora.

2024 © - Vesti online