Petak 30.08.2013.
04:03
RTS

Da li je moguće: Neće u državne fotelje

Ilustracija: Do direktorske fotelje u JP samo preko testova i konkursa
 

U nekim mestima, spremaju se i testovi za kandidate, dok u drugima o tome ne znaju ništa. Isuviše je, čini se, topla stolica direktora toplane u Novom Pazaru, pa u nju ne želi niko da sedne. Vršilac dužnosti direktora Gradske toplane u Novom Pazaru Raco Vučković rekao je da je prošlo sto dana blokade računa i 150 dana od kada je postavljen na mesto v. d. direktora.

"U ovom trenutku je preduzeće u blokadi 50 miliona, onda vam je jasno da je nemoguće raditi u ovim uslovima kada Poreska uprava uvodi nultu toleranciju na neplaćanje poreza, a lokalna samouprava ne može ništa da uradi", naveo je Vućković.

Na konkursu za direktore šest javnih preduzeća u tom gradu javilo se svega sedam kandidata. Ni Piroćanci se nisu otimali za upravljanje javnim preduzićima. Predsednik Komisije za izbor direktora JP u Pirotu Dejan Živković kaže da do juče nisu imali nijednu prijavu, ali da su danas stigle dve.

"U slučaju da se ne prijavi nijedan kandidat za direktora ponovićemo postupak", naveo je Živković.

Glavni menadžer EPS-a danas je najpoželjnija pozicija za koju je zainteresovano 78 kandidata. Međutim, na početku nije bilo tako. Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović rekla je da su na samom početku bile dve tri prijave i da je to bilo možda nepoverenje da politika neće odlučiti ko će biti glavni menadžer za EPS.

"Onda sam ja objašnjavala da je to izazov za svakog menadžera i da više ne može da se desi da dva tri čoveka sednu negde i dogovore se ko će da bude direktor nekog javnog preduzeća", navela je Mihajlovićeva.

Kasno raspisani konkursi, mogućnost da politika presudi pri izboru, time analitičari objašnjavaju slab odziv. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije rekao je da svako ko raspisuje konkurs ima mogućnosti da prilagodi uslove konkursa prema kandidatu kojeg želi da izabere

"Drugi faktor koji bi mogao da utiće u nekim opštinama odakle su mnogi visoko školovani kadrovi otišli jeste nedostatak ljudi koji ispunjavaju uslove za rad u takvim preduzećima gde se traži visoka školska sprema i iskustvo", ističe Nenadić.

Postavlja se pitanje šta će presuditi. U Nišu su recimo, neujednačeni uslovi konkursa. Negde će plan kandidata za razvoj preduzeća biti presudan. U Kragujevcu i testovi.

Predsednik komisije Zlatko Milić kaže da će kandidati biti podvrgnuti pismenom testu iz tri oblasti, poznavanje rada lokalne samouprave, rada javnog preduzeća i opšte kulture. Kandidat za direktora Bratislav Uraković kaže da je test koji se očekuje prilično opravdan, jer logično je ako dolazimo na tu funkciiju da se upoznamo sa funkcionisanjem javnih preduzeća i lokalne samouprave. Bez obzira na to pod kojim uslovima dolaze, prva imenovanja očekuju se sredinom sledećeg meseca.

2024 © - Vesti online