Četvrtak 29.08.2013.
18:19
Beta, Srna

V. Britanija: Opozicija neće rat, vlada šalje avione ka Siriji

Britanski "tajfuni" spremni za "odbranu"
 


U svakom slučaju, vođa laburista Ed Miliband u četvrtak je rekao da nije voljan da premijeru Dejvidu Kameronu da "blanko ček" za moguće vojne operacije protiv Sirije.


On je ranije naterao Kamerona da odustane od poziva na trenutni napad na osnovu eventualnog izveštaja istražitelja UN da je sirijski režim 21. avgusta izvršio hemijski napad u jednom predgrađu Damaska.


Stav laburista dovodi u pitanje ishod glasanja parlametna koje treba da se održati danas. Usvajanje rezolucije u principu će odobriti napade, ali će još jedno glasanje biti potrebno posle izveštaja istražitelja UN.


Sa druge strane, portparol britanskog Ministarstva odbrane govorio je o avionima koji će biti stacionirani na Kipru, koji se nalazi samo 200 kilometara od sirijske obale. Uzgred, Velika Britanija ima i ratne brodove u Sredozemlju.


"Ovo je apsolutno mera predostrožnosti da se osigura zaštita britanskih interesa i odbrana naše baze u vreme povećanih tenzija u širem regionu. Tu se radi o ’pomjeranju odbrambenih postrojenja’ koja deluju samo protiv ciljeva u vazduhu. Oni neće učestvovati u bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Sirije", rekao je portparol Ministarstva.

2024 © - Vesti online