Četvrtak 29.08.2013.
11:51 >> 13:44h
Beta

Šešelj bio u pravu, izuzet sudija Harhof

Novi sudija, novo suđenje - ne zna se šta sada sledi: Vojislav Šešelj
 

Sudija Harhof član je raspravnog veća koje je od 2007. do marta ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Izricanje presude zakazano je za 30. oktobar.


Posle ove odluke posebnog veća, zvaničnu odluku o izuzeću sudija Harhofa iz veća koje bi Šešelju trebalo da izrekne presudu, doneće potpredsednik Tribunala Karmel Ađijus.

2:1 za pristrasnost

Posebno veće Tribunala utvrdilo je, većinom glasova, da je sudija Harhof pismom prijateljima, objavljenom u danskoj štampi, u kojem je kritikovao poslednje oslobađajuće presude Tribunala, "pokazao pristrasnost u korist osuđujućih presuda". Takav zaključak donele su sudije Bakone Moloto i Barton Hol, a protiv je bio kineski sudija Liu Daćun.

Po pravnicima u Hagu, predsednik Tribunala Teodor Meron će zatim imenovati novog sudiju u raspravno veće koje vodi proces protiv Šešelja.

Iako postoji teorijska mogućnost novog suđenja, upućeni pravnici veruju da se to neće desiti već očekuju da će, po izuzeću Harhofa, izricanje presude Šešelju biti odloženo, dok novoimenovani sudija ne pročita ceo spis.

Po pravnim posmatračima, postoji i mogućnost da dvočlano raspravno veće izrekne presudu Šešelju, ali bi to on sam prethodno morao da prihvati i odobri.

2024 © - Vesti online