Četvrtak 29.08.2013.
10:50
Beta

Srbi i Albanci udruženo za Dan nestalih

Foto: Arhiva
 

Predstavnici Udruženja spskih porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Unije albanskih udruženja porodica nestalih održaće 30. avgusta zajedničke konferencije u Beogradu i Prištini i ukazati da je i 14 godina nakon ratnih sukoba nerasvetljena sudbina oko 1.700 nestalih, rekla je agenciji Beta u ime organizatora Gordana Đikanović.

"Udruženja su se prvi put samoorganizovala i krenula da izvrše zajednički pritisak na Beograd i Prištinu u cilju rešavanja probelema nestalih", kazala je Đikanovićeva.

U svetu se više od milion ljudi vode kao nestali u oružanim sukobima i drugim vrstama nasilja, a na prostoru bivše SFRJ nestalih je oko 12.000, rečeno je agenciji Beta u Međunarodnoj kancelariji za nestale povodom Međunarodnog dana nestalih.

Međunarodni dan nestalih prilika je da porodice nestalih i organizacije i udruženja koja se bave tim pitanjem, ukažu na taj veliki, a i dalje nerešen problem globalnih razmera i apeluju na nadležne da učine više.

Taj dan će biti obeležen skupovima u Beogradu u organizaciji Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih u regionu, polaganjem cveća na spomen obeležje u Tašmajdanskom parku, i skupom u Skupštini grada "Dan sećanja i nada koja ne umire", na koji su pozvan i državni čelnici Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i
Alksandar Vučić.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović rekla je agenciji Beta da se u regionu - zemljama bivše Jugoslavije, kao nestale vode 11.886 osobe, u odnosu na prošlu godinu kada ih je ne evidenciji bilo 12.656.

2024 © - Vesti online