Četvrtak 29.08.2013.
12:19
Beta

Obama: Nisam još doneo odluku o Siriji

Američki predsednik Barak Obama
 

Obama je dodao da su SAD ustanovile da je režim sirijskog predsednika Bašara al Asada koristio hemijsko oružje u napadu kod Damaska 21. avgusta, ali je isključio mogućnost "direktnog vojnog angažovanja" SAD u građanskom ratu u Siriji.

"Još nisam doneo odluku" o akciji u Siriji, rekao je Obama za televiziju Pi-Bi-Es (PBS).

Američki predsednik je rekao da je važno da sirijski režim shvati poruku da mu je bolje da se ne usudi da ponovo koristi hemijsko oružje.

Obama je ocenio i da će SAD imati dugoročne pozitivne posledice ukoliko pošalju upozorenje sirijskom režimu poruku da "prekine" s takvim akcijama.

Kina: Sprečiti vojnu intervenciju

Kineski državni mediji apelovali su na međunarodnu zajednicu da spreči eventualnu stranu vojnu akciju u Siriji. "Međunarodna zajednica treba da pokaže strpljenje, a ne da dozvoli da je za nos vuku američke obaveštajne službe", navodi Čajna dejli u tekstu pod naslovom "Nema izgovora za napade". List dodaje da su SAD pre 10 godina zaobišle UN i nametnule promenu režima u Iraku, pod izgovorom da je tadašnji irački režim posedovao oružje za masovno uništenje.

UN nastavlja sa istragom o napadu

Ujedinjene nacije (foto: arhiva)

Stručnjaci UN uputili su se ka jednom od mesta u okolini Damaska koje navodno gađano hemijskim oružjem. Ova misija UN ušla je u treći dan. Stručnjaci su uzimali uzorke krvi, urina i kose od žrtava napada u Guti, kod Damaska.

Zapad optužuje sirijski režim da je 21. avgusta upotrebio hemijsko oružje kod Damaska, dok Rusija smatra da su upravo pobunjenici upotrebili to oružje da bi diskreditovali vladu. UN su zato poslale u Siriju stručnjake kako bi utvrdili o kakvom je napadu reč.

Pročitajte još: Sirija: Snajperima na istražitelje UN

2024 © - Vesti online