Četvrtak 29.08.2013.
04:50
Beta

Kluni i Sandra Bulok otvorili "Mostru"

Mostra je otvorena projekcijom trilera "Gravity" meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona, u kojem maslovne uloge imaju to dvoje američkih glumaca. Za deset dana 70. izdanja festivala gledaoci će imati prilike da vide ukupno 53 filma, a teme koje preovladavaju jesu kriza vrednosti, nasilje nad ženama, seksualno zlostavljenje i raspad porodice.

Predsednik žirija ovogodišnje Mostre je italijanski reditelj Bernardo Bertoluči, a osim njega o pobedniku će između ostalih odlučivati britanska rediteljka i književnica Andrea Arnold, francuska glumica Viržini Ledoajen i Nemica Martina Gedek.

U takmičarskoj konkurenciji su između ostalih film "Philomena" britanskog reditelja Stivena Frirsa, "The zero theorem" Britanca Terija Gilijama i "Ana Arabia" Amosa Gitaija iz Izraela. Od francuskih reditelja u takmičarskoj konkurenciji izdvaja se Filip Garel sa filmom "La jalousie". Njegov sunarodnik Patris Lekont će van konkurencije prikazati film "Une promesse" prema priči "Widerstand der Wirklichkeit" austrijskog pisca Štefana Cvajga.

Ovogodišnja Mostra biće obeležena i novim filmom Pola Šredera , koji će van konkurencije prikazati film "The Canyons". Sa interesovanjem se očekuje i film "Parkland" Amerikanca Pitera Lendsmena o ubistvu američkog predsednika Džona Kenedija pre 50 godina u Dalasu. Za Zlatnog lava takmiči se i Dejvid Gordon Grin sa filmom "Joe" u kojem igra Nikolas Kejdž.

Po prvi put na Mostri su u takmičarskoj konkurenciji dokumentarni filmovi - "The Unknown Known" Amerikanca Erola Morisa i "Sacro GRA" italijnskog reditelja Đanfranka Rosija. Američki reditelj Vilijam Fridkin dobiće Zlatnog lava za životno delo.

2024 © - Vesti online