Četvrtak 29.08.2013.
04:04
Beta

Savet bezbednosti danas o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić
 

Na sednici koja počinje u 16 časova po srednjoevropskom vremenu, Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, a tzv. Kosovo takođe šef diplomatije Enver Hodžaj.

Mrkić će, kako je najavljeno, izvestiti Savet bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i o naporima Vlade Srbije na primeni sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, postignutog 19. aprila u Briselu.

U tromesečnom izveštaju za period od 23. aprila do 15. jula, Ban Ki Mun podseća da su pozitivni koraci Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije rezultirali "istorijskim sporazumom i fundamentalnim napretkom ka normalizaciji odnosa".

On ukazuje i da "primena sporazuma Beograda i Prištine na severu Kosova ostaje ključan izazov" i da je važno da Beograd u tom smislu sarađuje s kosovskim Srbima, a da Priština na terenu potkrepi te napore i pruži garancije lokalnom stanovništvu.

Ban Ki Mun je takođe ocenio da kao ključni prioriteti ostaju nerešeno nasleđe sukoba, uključujući slučajeve nestalih i izvođenje pred lice pravde odgovornih za ratne zločine i druga krivična dela.

2024 © - Vesti online