Petak 30.10.2009.
11:46
Tanjug

EU: Iran da prihvati sporazum sa UN

Sporazum, čije je osnove osmislila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), predviđa da Iran nuklearno gorivo šalje na obradu u inostranstvo kako bi bila otklonjena zabrinutost zapadnih zemalja da Teheran pokušava da se domogne nuklearnog oružja.

Iranski mediji javili su u četvrtak, međutim, da Teheran traži izmene u sporazumu, koji su prihvatile Sjedinjene Američke Države, Ruska Federacija i Francuska, koje bi ,kako izgleda, izmenile njegovu suštinu, preneo je Rojters.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana ocenio je još u utorak, kada su se pojavile prve naznake da bi Iran mogao tražiti izmene sporazuma, da za tim nema potrebe i da se suština dokumenta ne sme menjati.

Lideri zemalja EU okupljeni na samitu u Briselu izrazili su duboku zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa.

"Evropski savet poziva Iran da pristane na šemu Međunarodne agencije za atomsku energiju u vezi sa nuklearnim gorivom potrebnim za istraživački reaktor Teherana, što će doprineti izgradnji poverenja, istovremeno zadovoljavajući potrebe Irana za medicinskim izotopima", navodi se u saopštenju sa samita u koje je britanska novinska agencija imala uvid.

"Napredak (u pregovorima sa Zapadom) otvorio bi mogućnosti za intenzivniju saradnju EU i Irana i otvorio vrata za saradnju u političkom, ekonomskom, bezbednosnom i tehničkom polju koja bi bila odobostrane koristi", dodaje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online