Sreda 28.08.2013.
13:03
D. Dekić - Vesti

"Beograd servilan prema zapadu"

Živorad Jovanović, bivši diplomata
 

- Vlast nema adekvatan stav i politiku zaštite svojih državljana i ostalih pripadnika srpskog naroda. Očita je ta indolentnost i nesigurnost zbog koje se u Srbiji na svaki slučaj i akciju gleda sa aspekta kako će to videti Vašington, Berlin i Brisel. Mislim da tako rade jer su postavili jedan jedini put državi, onaj ka Evropskoj uniji - navodi Jovanović i dodaje da država Srbija ne štiti na pravi način ni svoje građane, ni pripadnike srpskog naroda u regionu i šire.

Vratiti se narodu

Inferiornost Srbije je relikt prošlosti, odnosno prethodnih vladajućih garnitura od 2000. godine i njihove servilnosti zapadu. Po inerciji je i ova vlast krenula tim putem i izgleda ne može da ga se oslobodi. Hitno to treba menjati i postaviti sebe kao narodnu vlast koja će brinuti brigu svog naroda, smatra Jovanović.

U Tužilaštvu priznaju da se vrši provera onih koje treba saslušati kao svedoke ili osumnjičene na osnovu protokola o saradnji sa BiH zaboravljajući pri tom da Sarajevo odugovlačenjem opstruira procese za zločine nad Srbima poput Dobrovoljačke i Tuzlanske kolone.


Bivši šef jugoslovenske diplomatije smatra neophodnim da Srbija odbaci tezu o asimetričnoj odgovornosti u građanskom ratu na prostoru bivše SFRJ, jer kako ističe, u takvim sukobima nema nevinih i svi su jednako odgovorni.


- Ta indolencija u zaštiti pripadnika srpskog naroda potiče od kod nas uspostavljenog vrhunskog kriterijuma kako će zapad reagovati, a pri tom kao da se zaboravlja koji su standardi EU u zaštiti ljudskih prava građana - kaže Jovanović.
 

Banjaluka traži objašnjenje

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će Banjaluka insistirati na tome da se o ovom pitanju govori otvoreno i u Srbiji i u BiH.
- Želimo odgovore šta znače aktivnosti tužilačkih ili policijskih struktura u Srbiji u poslednje vreme prema pojedinim pripadnicima vojnih i policijskih struktura iz perioda rata u Republici Srpskoj, posebno onih koji su bili na komandnim dužnostima - rekao je Đokić.

On je istakao da se tako nešto ne može nikako opravdati i da zvanični Beograd mora da se oslobodi indolencije i radi ono što je učinila Hrvatska.


- Ne sme se prihvatiti teza da je Srbija najodgovornija za građanski rat i zločine, pošto nijedna država na svetu tako nešto ne prihvata - zaključio je naš sagovornik, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

2024 © - Vesti online