Sreda 28.08.2013.
03:41
Beta

SAD: Ne rušimo Asada nego branimo međunarodno pravo

Bašar al Asad, predsednik Sirije
 

Portparol Bele kuće Džej Karni je rekao da SAD i još 188 zemalja potpisnica konvencije o hemijskom oružju imaju odgovornost da se poštuju međunarodne norme.

"Opcije koje razmatramo ne tiču se promene režima. One se tiču reakcije na očigledno kršenje međunarodnih standarda koji zabranjuju upotrebu hemijskog oružja", rekao je Karni novinarima.

Iz Sirije izbeglo skoro dva miliona ljudi

Visoki komesar UN za izbeglice
Antonio Guteres rekao je da je iz Sirija zbog građanskog rata
izbeglo skoro dva milion ljudi.

Guteres je u Bagdadu rekao da bi Sirija mogla biti na "ivici
provalije". On je pozvao susede Sirije da otvore svoje granice kako bi se omogućio dolazak Sirijaca koji beže pred sukobima.

On je, međutim, dodao da SAD podržavju sirijsku opozciju u borbi s Asadovim režimom. Ministar odbrane SAD Čak Hejgel danas je rekao da su američke snage
spremne za napad na Siriju ako predsednik Barak Obama izda naređenje za to.

Američka ratna mornarica ima četiri razarača u istočnom Sredozemlju u čijem su dometu ciljevi u Siriji, a SAD imaju i ratne avione u toj oblasti. Velika Britanija takođe priprema moguću vojnu akciju u Siriji, zbog čega je premijer Dejvid Kameron skratio odmor i vratio se u London, a za četvrtak sazvao sednicu Parlamenta radi glasanja o "britanskom odgovoru na napade hemijskim oružjem" u Siriji.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da je Francuska spremna da kazni odgovorne za upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

2024 © - Vesti online