Petak 30.10.2009.
11:45
Vestionline

Ukrajina: Epidemija novog gripa

Kako je prenela ruska agencija RIA Novosti, broj žrtava novog gripa na zapadu zemlje je dostigao 30, a smrtni ishod registrovan je u tri oblasti.


"Prema preliminarnim rezultatima, konstatujemo da je Ukrajina ušla u svetsku pandemijsku zonu i da u zemlji počinje epidemija gripa A (H1N1)", rekao je Knjazevič, dodajući da će u zemlji biti formiran vanredni antiepidemijski komitet i donete mere protiv epidemije.


"Savetovaćemo stanovništvu da ograniči posete javnim skupovima", dodao je ministar, ističući da su ljudi umrli "samo zato jer se nisu blagovremeno obraćali lekarima".


Oboleli su zvali lekara između petog i sedmog dana bolesti, kada se već nije moglo pomoći, naveo je Knjazevič.


Ruske agencije su u četvrtak prenele da je u Lavovskoj, Ternopoljskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine bila registrovana virusna upala pluća i da je proglašen dvonedeljni karantin u predškolskim i školskim ustanovama, a učenicima i studentima preporučeno da napuste domove.


Za nedelju dana u Ternopoljskoj oblasti umrlo je 12, u Ivano-Frankovskoj šest, a u Lavovskoj 10 ljudi, dok su u gradu Černovci umrle tri, a u Zakarpatju jedna osoba.

2024 © - Vesti online