Utorak 27.08.2013.
15:14
Beta

NVO: Opasno Dačićevo veličanje udbaša

Premijer Srbije Ivica Dačić 
 

"Uznemirujuća je poruka o vrednosnom sistemu koga aktuelni premijer promoviše u Srbiji u 21. veku. Aleksandar Ranković smenjen je zbog protivljenja reformskim procesima u ekonomiji, društvu i političkom sistemu Jugoslavije", navodi se u saopštenju.

Pročitajte još: Dačić za rehabilitaciju Aleksandra Rankovića

Rankovićeve konzervativne koncepcije bile su suprotstavljene demokratskom razvoju jugoslovenskog federalizma i bile su okrenute težnji da se zadrži princip dogmatskog centralizma, oslonjenog na sovjetski model, dodaje se.

"Posebno zabrinjava premijerova glorifikacija Rankovića u kontekstu kosovskih pregovora, s obzirom da je u istoriografiji istraženo da je upravo Ranković bio simbol politike represije prema albanskom stanovništvu Kosova", navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije su "sa posebnom zabrinutošću" podsetile da je Ranković bio jedan od najvećih protivnika autonomije Vojvodine i da je tek nakon njegovog odlaska pokrajina dobila ravnopravnost u ustavnoj koncepciji Jugoslavije.

"Takođe, u prvim posleratnim mesecima upravo je UDB pod Rankovićevom neposrednom kontrolom, tokom trajanja Vojne uprave u Vojvodini, bila inspirator i sprovodilac neselektivnih odmazdi nad nesrpskim stanovništvom pokrajine", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online