Utorak 27.08.2013.
14:57
Vestionline

Indijanska "olimpijada" u čast mrtvih

Vaura Indijanci se okupljaju svake godine kako bi održali "kuarup", višednevni festival u čast veoma važnog, ali preminulog, člana plemena. Ove godine igre su se igrale za dušu Atamaija, poglavice koji je umro 2012. godine.

Za razliku od svojih "komšija" Kavahiva, Vaura Indijanci svesni su da žive u političkoj tvorevini zvanoj Brazil, da beli ljudi žive u njihovoj blizini nekim drugim životom, i rado prihvataju tekovine druge civilizacije, koje kombinuju sa svojim tradicionalnim načinom života. Svesni sveta oko sebe, rado primaju igoste sa strane, koji dolaze da gledaju njihova sportska nadmetanja, plesove i kulturne tvorevine tokom ovog rituala.

Ritual Kuarup sastoji se od različitih takmičenja, plesova i prinošenja totema, koji predstavlja uvaženog preminulog člana. Poglavica Atamai, u čiju čast se ove godine igralo, bio je poznat i priznat i među Brazilcima. On je osnovao rezervat Singu nacionalni park, u kome pleme živi, i uradio mnogo da suživotu i komunikaciji između belog čoveka i Vaura.

Pleme je 1884. godine otkrio nemački etnolog Karl fon den Štajn, a do tada se o njemu govorilo kao o Vauja narodu. Danas pleme broji 487 pripadnika i živi u Amazoniji.

2024 © - Vesti online