Utorak 27.08.2013.
12:47
rts.rs

''Mi smo za EU, ali bez priznanja KiM''

"Mislim da je Srbija spremna da otvori pregovore o članstvu i da ih, što se Srbije tiče, brzo i završi... EU bez Balkanskog poluostrva nije kompletna, a sigurno je da neće biti stabilnosti jugoistočne Evrope bez članstva Srbije u EU", rekao je Nikolić u razgovoru sa kineskim novinarima.

Tomislav Nikolić i Li Kećijang

Navodeći da je Srbija lider na Balkanu, Nikolić je istakao da ova država ne traži pomoć ni od koga, pa ni od EU, ali smatra da je deo evropske porodice naroda, preneo je RTS.

Nikolić, koji boravi u posjeti Kini gde se sreo sa najvišim kineskim zvaničnicima, rekao je da Srbiji zemlje EU nisu postavile zahtev da prizna nezavisnost Kosova.

"Nama nije postavljen taj zahtev, niti bismo mi to prihvatili čak i kada bi nam bio ugrožen put u EU", rekao je Nikolić, zahvalivši se Kini i drugim zemljama na nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Podsetivši da su sporazumi Beograda sa Prištinom postignuti pod okriljem EU, Nikolić je dodao da bi on više voleo da su pod UN, ali da to nije moguće.

Govoreći o svojoj posjeti Kini, predsednik Srbije je ponovio da nije došao u Kinu da traži pomoć, već da bi se dogovorili kako će dve zemlje da rade zajedno.

"Ako zamislite evropski kontinent kao okean, mi smo kineskim rukovodiocima ponudili Srbiju kao ostrvo u tom okeanu. Na teritoriji Srbije mogu da smeste i proizvode svoju robu i prodaju širom Evrope", rekao je Nikolić.

Sumirajući jučerašnje razgovore sa kineskim državnim vrhom, on je istakao da Srbija doživljava Kinu kao velikog prijatelja i saveznika, kao i zaštitnika u Savetu bezbednosti UN, posebno o pitanju Kosova i Metohije.

2024 © - Vesti online