Utorak 27.08.2013.
10:28
Beta

Tribuna: Na listićima neće biti grba Kosova

Foto: Arhiva
 

Pozivajući se na neimenovane izvore, dnevnik piše da su se Beograd i Priština dogovorili o izgledu glasačkih listića koji bi trebalo da ubede Srbe sa severa Kosova da izađu na novembarske izbore.

Pitanje grba na glasačkim listićima neće biti tema razgovora između dvojice premijera, Hašima Tačija i Ivice Dačića, u utorak 27. avgusta u Briselu, dodaje list i navodi će reči biti o pitanju pečata koji će overiti glasačke listiće na severu Kosova. I o tom pitanju strane imaju različite stavove, iako, kako ocenjuju izvori dnevnika, postizanje saglasnosti nije daleko.

Kosovska strana zahteva da jedini pečat koji će biti na glasačkim listićima bude pečat CIK Kosova. Srpska strana nama problema oko toga, jer na pečatu nigde ne stoji oznaka Republike Kosovo, međutim ona insistira da tu bude i pečat Evropske unije ili OEBS-a, koji su neutralni prema statusu. Zvanični Beograd tako želi da izbegne da se učešće Srba na izborima iskoristi za priznanje Kosova.

Sledeće pitanje o kojem će dvojica premijera razgovarati je način na koji će Srbi, kao politički subjekti, biti predstavljeni. Kosovska strana je zabrinuta zbog činjenice da izvan izbornog procesa mogu ostati ljudi koji su do sada predvodili institucije Srbije na Kosovu, uključujući i Skupštinu Srba sa Kosova i Metohije.

Premijer Kosova Hašim Tači je rekao kako Vlada Kosova ne odlučuje o izgledu logoa glasačkog listića za opštinske izbore 3. novembra, niti je u mandatu vlade da o tome razgovara u Briselu.

"Vlada Kosova i kosovska delegacija to ne komentariše, jer joj to ne pripada. To pitanje pripada Centralnoj izbornoj komisiji. Mi ćemo samo poštovati odluke CIK-a", rekao je Tači.

2024 © - Vesti online