Ponedeljak 26.08.2013.
19:12
Beta

"Vlada Srbije kriva za RTV"

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec
 

"Smatram da oni koji su doveli do ove situacije treba da preuzmu odgovornost, a to su predsednik Republike, premijer i njegov zamenik", rekao je Korhec za RTV.

Pročitajte još:

1. Autonomaši u odbrani RTV Vojvodine: I za lopovluk kriv Beograd?!

2. RTV prekida emitovanje u septembru

On je rekao da bi i RTV trebalo da dobija pomoć države dok ne počne finansiranje tog javnog servisa iz budžeta, i da republička vlada trebala da isplati i zaostale dugove RTV-a.

Predsednik Nacionalnog saveta Rumuna Daniel Petrović rekao je da je pomoć RTV-u potrebna odmah i ocenio da će izostanak finansiranja iz budžeta ugroziti rad svih redakcija na jezicima manjina.

"Mislim da to ne bi bilo dobro, to je jedna loša poruka i prema manjinama, ali i prema nekim procesima integrisanja u Evropi", ocenio je Petrović i dodao da se "takvim nečinjenjem RTV svakim danom dovodi u jako tešku situaciju".

Predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova ocenila je da finansiranje RTV-a iz budžeta može da ugrozi nezavisnost tog medija, ali da je trenutno i to prihvatljivo, jer je trenutno najvažniji opstanak te značajne pokrajinske institucije.

"Doprinos očuvanju nacionalnog identiteta kulturnog, da ne kažem jezičkog, standardi književnog jezika, gde možemo da čujemo? Samo na Javnom servisu Vojvodine", rekla je ona.

2024 © - Vesti online