Ponedeljak 26.08.2013.
14:47
Srna

Mladićev sin: Tribunal ugrožava život mom ocu

On napominje da se početkom juna u Tribunalu desilo nešto neuobičajeno - prvi put su se odbrana, Tužilaštvo, sekretarijat, pa čak i zatvorski lekar - čuveni dr Falke saglasili da je zbog hitnih zdravstvenih razloga neophodno da se radna nedelja skrati generalu Mladiću sa pet na četiri radna dana.

Velika nepravda: Darko Mladić

Međutim, Sudsko veće na čelu sa sudijom Orijem, donijelo je odluku suprotnu mišljenju svih veštaka - doktora angažovanih o ovom pitanju.

"Ko će biti odgovoran ako usled ovakvog iznurivanja nastupe dramatične posledice po zdravlje moga oca? Verovatnoća za takav ishod nije mala, a svakim danom zbog ovakvog jakog tempa suđenja ta verovatnoća se povećava", pita Darko Mladić.

On je za "Glas Rusije" ocenio da se pri donošenju različitih odluka Sudsko veće ne vodi interesima pravde, već nekim sasvim drugim interesima, koji su političke prirode.

Mladić napominje da se Sudsko veće ne pridržava pravila koja su donesena statutom samog Tribunala, ali ni pravila koje je samo Sudsko veće donelo na početku ovog procesa, i to, prema pravilu, na štetu odbrane. Tužilaštvo je obavezno da pre početka suđenja obelodani odbrani sve dokaze kojima raspolaže, inače suđenje ne može da počne.

"Međutim, danas - u drugoj godini suđenja - Sud dozvoljava Tužilaštvu, po ko zna koji put da obelodanjuje nove desetine hiljada stranica iako je bilo dužno to da uradi pre početka procesa. Odnos snaga između Tužilaštva i odbrane katastrofalno je neravnopravan. Tužilaštvo ima 67 pravnika i na stotine pomoćnog osoblja, a odbrana ima tri advokata i četiri istražioca", istakao je on.

Darko Mladić upozorava da će posledice takvog suđenja biti katastrofalne, i to ne samo po sudbinu njegovog oca.

2024 © - Vesti online