Ponedeljak 26.08.2013.
15:23
Avaz.ba, b92.net

Hrvatske stranke u BiH: Ukinuti Federaciju

Foto: Arhiva
 

"Spremni smo na reorganizaciju FBiH ali taj proces mora osigurati i njeno funkcionisanje, ali i elemente ustavne ravnopravnosti. Jedan od puteva, ne i uslov, jeste ukidanje Federacije", rekao je za Dnevni avaz.

Čović je to izjavio povodom predloga za reformu Federacije koji je izradio stručni tim pod pokroviteljstvom američke ambasade u BiH.

U HDZ BiH veruju da je umesto o transformaciji bolje razgovarati o rasformiranju FBiH (koja sa drugim entitetom, Republikom Srpskom, čini BiH), kako bi bila zamenjena multietničkim kantonima ili regijama, odnosno zajednicama opština.

"Treba napraviti tri ili četiri kantona umesto sadašnjih deset, ali pritom voditi računa da nove tvorevine budu i multietničke ali i da vode računa o nacionalnim elementima i da ni na koji način ne ugrožavaju put BiH ka Evropskoj uniji", kazao je Čović.

I predsednik druge hrvatske stranke u BiH - HDZ 1990. Martin Raguž ocenio je da FBiH sa svojim sadašnjim ustrojstvom zapravo generiše krizu koja se onda prenosi i na državni nivo.

"Racionalizacija federalne strukture je ono što je realno i to niko ne treba da dovodi u pitanje", kazao je Raguž, dodajući da tek treba videti da li je bolje prići ukidanju Federacije ili ukrupnjavanju kantona.

Pravni stručnjak Vehid Šehić, član stručne grupe koja je izradila predlog reforme FBiH, kazao je da i njeno ukidanje ostaje legitimna opcija ali da se pritom mora imati u vidu kako će se to odraziti na funkcionisanje države.

2024 © - Vesti online